Uhmm – sprøde nystegte falafler … det kan få selv inkarnerede kødspisere til at svømme lidt i øjnene. Og hvis du har en eller anden køkken-hakke-ting med ledning i enden, så er de utrolig nemme at lave!

Falafler er taknemmelige. De skal bare krydres godt og ikke være for store. Husk at kikærterne ikke skal koges først – så falder de fra hinanden og bliver til friturestegt, sort smulder.

 

16-18 stk / 4 personer

 

Du skal bruge
250 g kikærter
1 lille bundt bredbladet persille (en god håndfuld)
4 fed hvidløg
½ løg
2 tsk stødt koriander
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk salt
2 tsk bagepulver
Evt. 1 spsk mel

DESUDEN
½-1 liter neutral olie til dybstegning

Sådan gør du
DAGEN FØR
Kikærterne lægges i blød natten over i minimum 8 timer eller natten over. Husk at de svulmer op til over dobbelt størrelse, så kik til dem efter en times tid, og fyld evt. ekstra vand på. Hvis du generelt gør det i bønner og kikærter, så hav udblødte men rå på lager i fryseren.

PÅ DAGEN
Falafler laves i foodprocessor (eller i en minihakker over flere omgange):
Løg og hvidløg hakkes groft i foodprocessoren. Alle ingredienser bortset fra persille kommes i og det hele køres til en fin, klistret masse – det kan godt tage nogle minutter. Skrab kanten med jævne mellemrum, så alt hakkes fint. Massen skal minde om hummus og kunne krammes til små sammenhængende frikadeller i hånden. Hvis massen ikke vil hænge sammen, skal du sandsynligvis køre den i længere tid. Lykkes det stadig ikke så kom en spsk mel i massen. Er massen lidt for tør, så kom en sjat vand i. Til sidst kommes persillen i og massen køres kortvarigt til bladene er findelt.

STEGNING
Olien varmes op i en dyb pande. Tjek om den har den rette temperatur ved at stikke enden af en tændstik i: Syder olien svagt omkring tændstikken, er olien klar. Falaflerne formes i hånden med en ske til spidse ’æg’ på størrelse med et lille hønseæg. De steges gyldne i olie og vendes undervejs – jeg steger dem ofte på 3 flader, så de kan nå at blive gennemstegte, inden de bliver for mørke udenpå – på den måde får de også den vigtige sprøde skorpe hele vejen rundt. Dyp skeen i koldt vand mellem hver falafel – så hænger farsen ikke i. Falaflerne dryppes af på fedtsugende papir.

Spises evt. i hjemmebagte pitabrød med tzatziki, tomater og salat.

Tips & Tricks
Gode falafler skal være krydrede og ikke for bastante. 2×2 tsk koriander og spidskommen kan syne af meget, men kikærterne har en tendens til at sluge smagen fra de resterende ingredienser. Bruger du stødte krydderier som ikke er super friske, skal du nok komme 3 tsk koriender og spidskommen i… Bagepulveret gør falaflerne lidt luftige og desuden ekstra sprøde.

Du kan tilsætte bladene fra ½ bundt koriander sammen med persillebladene, hvis du vil have koriandersmag også.