Ikke så meget at sige: Lasagne når det er bedst, det vil sige med langtids-simret ragù og masser af velsmagende ostesovs. Opskriften er til 2 lasagner – jeg plejer at sætte den ene i fryseren til en dag, hvor comfort-food er tiltrængt. Du vil nok tro at der er alt for meget ostesovs – det er der ikke…
2 lasagner, 20 x 30 cm – 2 x 6 personer
Du skal bruge
OSTESOVS
1,2 liter sødmælk
1 dl hvedemel
70 g blødt smør
300-350 g ost, gerne forskellige osterester og mindst én med skarp smag, fx parmesan
Salt, peber
DESUDEN
2-2½ kilo færdig ragú
1½ pakke lagsagneplader
Sådan gør du
OSTESOVS
Sødmælken bringes langsomt til lige under kogepunktet. Rør imens en ‘smørbolle’ af smør og mel, ved at røre melet ind i smørret lidt af gangen, til du har en homogen masse. Pisk smørbollen i mælken ad et par omgange og lad den koge igennem et par minutter. Imens klargøres osten: Hård ost rives, mens blødere oste skæres i tern. De milde oste giver sovsen fylde og en blød og rund smag – de skarpere oste giver kant. Det er vigtigt at der er begge dele – ca. 3/4 milde oste, fx almindelig skæreost (45%), gouda og cheddar og 1/4 skarpe oste, fx . parmesan, pecorino og emmenthaler. Osten kommes i sovsen lidt ad gangen – smag dig frem til hvor meget ost – og kant på sovsen – du vil have. Lad sovsen simre et par minutter, til osten er smeltet og smag til med salt og peber.
SAMMENLÆGNING
Lasagnerne lægges sammen i 2 fade på hver ca. 20 x 30 cm: Først et tyndt lag bolognese, så lasagneplader og til sidst et lag ostesovs. Bolognesen behøver ikke at dække fadet helt – til gengæld skal lasagnepladerne smøres til med ostesovs, så de bliver bløde og føjelige når lasagnen bages. Lav lagene så tynde som du kan og stræk både bolognese og ostesovs. Fortsæt med så mange lag der er bolognese til – og slut med en god portion ostesovs. Hvis det kniber med at have ostesovs nok, så rør lidt ekstra mælk i til sidste lag, det fungerer godt. En lasagne skal hellere være for våd end for tør.
Den ene lasagne filmes og sættes i fryseren til en anden god dag – den anden bages 20-30 minutter alt efter hvad der anbefales på pakken med lasagneplader. Jeg foretrækker at lasagnepladerne bliver helt bløde – andre at de er al dente. Prøv dig frem til hvad du bedst kan lide.
Spises varm med en skål salat til.
Tips & Tricks
Den frosne lasagne kan kommes direkte fra fryseren og i ovnen – den skal have ca. 45 minutter.
Når jeg vælger at jævne ostesovsen med en smørbolle, i stedet for at lave en opbagt sovs (som man normalt gør, når man laver bechamel- eller ostesovs), så er det fordi det er så utrolig meget nemmere. En sovs jævnet med smørbolle smager – næsten – som en opbagt sovs, men når den blot er en del af en lasagne kan man ikke smage forskel. Skulle jeg bruge ostesovsen alene – eller havde jeg gang i fx en persillesovs – så ville jeg bage den op på normal vis.