Denne ragú lægger sig forholdsvis tæt op ad de autentiske, italienske opskrifter – dog har jeg tilføjet lidt ekstra grøntsager. Den tager en times tid at få i gang men når ingredienserne først er brunet af, passer den sådan set sig selv. Du kan variere ragúen en del; med/uden bacon, skifte krydderurter ud, undlade rødvin, bruge de halvslatne grøntsager i skuffen osv – og jeg gør det selv. På den måde får jeg brugt hvad jeg nu har – og lavet ragú selvom jeg ikke altid har alle ingredienser i huset.

 

En ordentlig skudefuld: 5 portioner á 4 personer

 

Du skal bruge
3 store løg
1 bundt bladselleri
4-6 fed hvidløg
2 store eller 3 mindre squash
500 g gulerødder
1½ dl olivenolie
100 g tomatpuré
2½ kg hakket oksekød
5 ds flåede tomater
2 l okse- eller grøntsagsbouillon (eller en blanding)
2-3 spsk oregano – frisk eller tørret
2-3 tsk Herbes de provence
1 tsk hele fennikelfrø (kan udelades)
1 spsk sød chilipulver
1 spsk sukker
Evt. 1 glas rødvin

Sådan gør du
Find den store gryde frem – den skal kunne rumme min. 8 liter. Først klargøres grønt: Løg og bladselleri hakkes og hvidløg hakkes fint. Squash og gulerødder rives fint. Halvdelen af olivenolien varmes godt op i gryden og løg, bladselleri og hvidløg kommes ved og steges med til løgene er klare og har taget en smule farve. De revne squash og gulerødder kommes ved. Det hele vendes godt rundt så det ikke brænder på. Når grøntsagerne er faldet lidt sammen, kommes tomatpuréen ved og det hele svitses godt igennem. Det ligner ikke noget man har lyst til at sætte tænderne i, men tålmodighed, tålmodighed…

Grøntsagsblandingen hældes i en stor skål og gryden sættes tilbage på blusset. Der skrues fuldt op for varmen for nu skal kødet steges: Yderligere et par spsk olivenolie kommes i gryden og 1/3 af kødet kommes i. Rør godt rundt i gryden med en flad spatel. Kødet vil smide noget væske og det er først når dette er sket, at kødet begynder at brune. Krydr med salt og peber undervejs. Når kødet er brunet godt og dufter nøddeagtigt, kommes det over i skålen til grøntsagerne og den næste 1/3 af kødet steges. Fortsæt til al kødet er stegt. Det er vigtigt at kødet reelt steger og ikke bare koger i sin egen saft, så sørg for at gryden er godt varm, og hav tålmodighed når du steger.

Al kød og grøntsager kommes tilbage i gryden. De flåede tomater sies (væsken skal ikke bruges) og tomaterne kommes i gryden. Bouillonen hældes ved og det hele røres godt rundt. Sovsen krydres med de tørre krydderier og yderligere salt og peber. Den skal nu stå og simre uden låg i 3-6 timer – rør i den undervejs. Efter en times tid kan du begynde at smage den til med yderligere krydderier, lidt balsamico og gerne en sjat rødvin. Ragù’en bør simre i mindst 3 timer.

Ragù’en smages til og kommes i frysebokse eller -poser i passende portioner – så er der super lækker mad til mange travle hverdagsaftener.

Tips & Tricks
Jeg rydder ofte grøntsagsskuffen når jeg skal lave ragù; halvslatne porrer, bløde gulerødder, lidt kål der trænger til at blive spist og måske lidt svampe: Alt bliver hakket fint og supplerer på bedste vis de øvrige grøntsager i ragù’en.