Denne veganske gryderet er inspireret af en suppe fra Forksoverknives. Min dejlige veninde, Isabella, havde lavet retten og ud over at den smagte rigtig godt, synes jeg at den er interessant, fordi den ikke indeholder de sædvanlige smagsgivere, når man laver marokkansk mad; tørrede frugter, saltede citroner, nødder mv. Og alligevel smagte den, som hvis jeg sad på taget af en riad i Marrakesh med en stærk, sød myntete og udsigt over Atlasbjergene.

Det der gør denne ret så velsmagende, er dels sammensætningen; de søde kartofler op mod spidskommen og koriander, den diskrete smag fra fennikelfrøene – og så den skarpe og friske ingefær du kommer i retten lige inden servering. Dét er bare et godt bud på en kødløs dag!

 

6-8 gode portioner

 

Du skal bruge
2 mellemstore løg, finthakket
4 fed hvidløg, finthakket eller revet
600 g sødkartoffel i 2 x 2 tern (ca. 2 store)
3 dl røde linser (eller en blanding af røde og grønne)
400 g kogte kikærter (evt. fra dåse, det virker fint)
200-250 g kogte sorte bønner (også gerne fra dåse)
2-3 spsk olie
2 spsk tomatpuré
1 tsk fennikelfrø, hele – kan udelades
5 cm hel kanelstang
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk stødt koriander
½ sk stødt gurkemeje
1 tsk sødt chilipulver (eller ¼ – ½ tsk alm. chilipulver, smag dig frem)
2 spsk frisk timian, hakket (måske 6 stilke, uden den trægede nederste del af stilken) – kan udelades
1-1 ¼ liter grøntsagsbouillon
Salt, peber
1 spsk friskrevet ingefær
Evt. 150 g frisk spinat

Sådan gør du
Ordn først grøntsagerne og læg dem til side i hver sin bunke: Hak løgene og hak hvidløg fint. Skræl sødkartoflerne og skær dem i tern på ca. 2 x 2 cm. Mål linser af og skyl dem i koldt vand over et par omgange. Kom dem i en skål sammen med drænede kikærter og sorte bønner. Skyl evt. også de sorte bønner.

Sæt en rummelig gryde over og steg løgene i lidt af olien over medium varme, til de er bløde og klare – det tager gerne 10 minutter. Skub løgene ud til siden og kom tomatpuré i gryden. Lad det riste af på bunden af gryden et minut eller to. Kom derefter hvidløg, hele fennikelfrø, kanelstangen og sødkartoflerne i gryden sammen med lidt mere olie. Vend det hele godt sammen og steg videre i 4-6 minutter.

Kom alle de stødte krydderier, hakket timian samt linser, kikærter og bønner i gryden. Kom grøntsagsbouillon på og vend det godt sammen. Bouillonen skal dække sødkartoflerne, eller hæld mere vand på. Læg låg på gryden og lad retten simre min. 20 minutter og indtil sødkartoflerne er møre. Smag til med salt og peber undervejs, og justér evt. mængden af de andre krydderier. Måske skal kanelstangen fiskes op før tid.

Lige inden servering river du ca. 1 spsk frisk ingefær i gryden. Hvis du bruger spinat så kom det i gryden nu, og lad det simre få minutter, til spinaten er faldet sammen. Vend godt rundt i retten, smag til en sidste gang og servér med fx ris eller et godt brød.

Tips & Tricks
Retten kan, som mange veganske retter, holde sig mange dage på køl – 4-5 dage går fint, hvis den står ved 5 grader. Jeg laver derfor en god portion, fx søndag eftermiddag. Så spiser vi den søndag aften med et godt brød – og igen tirsdag eller onsdag med ris. Bortset fra sødkartoflerne kan retten sagtens fryses – men med så lang holdbarhed er det vel nærmest synd…