Da jeg var barn kunne man købe en lille grøn rulle med runde mint-flødekarameller. Sådan ca 10 stk, separat indpakket, bløde (men ikke for bløde) og med en vidunderlig smag af mynte. Jeg har ledt længe efter disse karamelruller, uden held. Og så jeg måtte jo igang selv. Jeg bliver oftest overrasket over, hvor nemt det er at lave hjemmelavede karameller – og hvor dejligt de smager. Har du ikke et termometer der kan klare 135 grader, så er “kugle metoden” ret pålidelig – se i opskriften.
30-40 stykker
Du skal bruge
5 dl piskefløde
250 g rørsukker
125 g glukosesirup
20-30 dråber mynteolie
Sådan gør du
Piskefløde, rørsukker og glukosesirup kommes i en stålgryde (aluminium eller støbejern kan give afsmag til karamellen). Massen bringes i kog og koges til 135 grader. Rør i karamellen ofte – jeg bruger en flad træspartel som nemt kan skrabe hele bunden. De 135 grader er nået, når karamellen er lysebrun som myseost, tyk og sammenhængende, og begynder at slippe bunden af gryden en smule.
KUGLEPRØVEN
Har du ikke et termometer, så lav “kugleprøven”: Kom en smule karamel i isvand og rul den til en lille kugle mellem to fingre: Er kuglen sammenhængende med bid i, men stadig eftergivende når man bider i den, så er den klar. Og ellers koger du videre et par minutter.
Pas på at karamellen ikke koger for længe og hold øje når du nærmer dig – den kan hurtigt gå et par grader over. Har du derimod taget karamellen af for tidligt kan du koge den op igen, til den rigtige konsistens er der. Tag gryden af varmen og kom mynteolien i. Rør godt rundt og hæld karamellen ud på et stykke bagepapir (med noget varmefast under, så du ikke skader køkkenbordet). Karamellen skulle gerne være tyk nok til at holde formen nogenlunde selv. Lad den køle af til massen er stivnet godt op og er til at håndtere. Skær den i passende stykker – hellere lidt for små end lidt for store.
Læg karamellerne lagvis i en lufttæt dåse med mellemlægspapir imellem, eller pak dem ind enkeltvis i bagepapir, hvis du har temperament til det. De kan med fordel vendes i flormelis kort tid inden servering, det ser godt ud og afholder dem fra at klistre sammen. Står de for længe med flormelis, “smelter” flormelisen på karamellen og gør den klistret. Stil karamellerne køligt eller på køl – så holder de en måneds tid.
Tips & Tricks
Karamel koges først ved god varme og dernæst ved svagere varme til den ønskede temperatur. Den kan boble en del og koge over eller brænde på. Rør i den ofte og vær opmærksom på, hvornår du nærmer dig den rette temperatur. Karamel kan altid koges mere – men ikke mindre.
Temperaturen måles bedst når termometret har stået i karamellen et minuts tid, da temperaturen falder når du rør i karamellen og dermed ikke viser rigtigt. Hvis muligt så lad termometret stå i karamellen gennem hele kogningen.