Jeg har kastet mig ud i det lettere umulige; at udvikle nogle opskrifter på søde sager, der ikke indeholder ret meget sukker, men som stadig smager vidunderligt. Det siger sig selv, at det ikke er helt nemt, men denne opskrift er lykkes godt – måske fordi jeg ikke holder mig tilbage på smør-, mandel- og vanilje-fronten. Men altså – det skal s.. smage godt, ellers er det lige meget. Så hellere en dejlig ostemad. Jeg elsker rosiner i bagværk – de bliver lidt seje i det, lidt som vingummi. Du kan skifte dem ud med hakkede dadler eller tørrede abrikoser hvis du vil – eller måske lidt grofthakket mørk chokolade?
Der bliver 12-16 småkager, hvilket jo ikke lyder af meget, men man spiser måske 2-3 stykker af gangen. De kan laves på 20 minutter inkl. afkøling, og opskriften passer godt til en kedelig onsdag aften, hvor man bare trænger til en sød ting, til en god kop kaffe.
12-16 stk
Du skal bruge
2 dl havregryn
1 dl mandler
½ dl rosiner
50 g smør
2 spsk sukker
1 tsk vaniljesukker eller vanilje ekstrakt
1 nip salt (hvad du kan have mellem to fingre)
2 spsk kokosmel – kan udelades
1 nip kanel – kan udelades
Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.
Hak mandlerne groft og kom dem i en skål sammen med resten af ingredienserne. Ælt dejen sammen til smørret er godt fordelt og dejen er sammenhængende. Form dejen til kugler på størrelse med valnødder og læg dem på bagepapir. Tryk dem derefter flade med fx bunden af et glas – de hakkede mandler sørger for at de ikke bliver for tynde. Tryk evt. kanterne på småkagerne lidt sammen – de er meget porøse og holder bedre sammen på sig selv, hvis du hjælper lidt til her.
Bag småkagerne i 8-12 minutter, til de er bune i kanten gyldne på toppen. Lad dem afkøle på bagepairet på en rist.