En dejlig hurtig fiskeret som børnene også kan lide. Jeg bruger om muligt kulmule (eller lyssej) fordi den smager af mere end de andre torskefisk, og der skal lidt smag af fisk til, hvis sovsen skal balancere. Hvis du bruger andre torskefisk, så giv sovsen et svæt god fiskefond.

 

4 personer

 

Du skal bruge
1 god kulmulefilet, ca. 800 g
salt , peber
1 spsk olie
½ bundt persille
2 fed hvidløg
1 citron, usprøjtet
2½ dl grøntsagsfond
½ dl piskefløde (kan udelades – brug så 3 dl fond i stedet)
25 g smør
En smule maizena til jævning

TILBEHØR
Ovnkartofler, fx disse

Sådan gør du
Skær skindet af fileten hvis ikke fiskemanden allerede har gjort det – det er meget nemmere end man tror – Kvalimad har en god vejledning på sin hjemmeside. Del fileten i 4 gode stykker, halestykket skæres længere end de andre stykker og foldes blot, når man steger fisken. Salt stykkerne let.

Hak persillen og sæt til side til pynt. Gem stilkene. Pil 2 fed hvidløg og mas dem med siden af kniven så smagen bedre kan trænge ud. Skræl 3-4 brede stykker af en usprøjtet citron.

Fyr godt op for en sauterpande eller en pande med låg (en stor tallerken kan gøre det). Kom olien på og læg kulmulestykkerne på panden på skindsiden (nu uden skind). Steg et par minutter ved høj varme. Når fisken er halvvejs stegt (du kan se at den er blevet hvid ca. halvt op af fiskestykkerne) hælder du fond på, kommer hvidløg, persillestilke og citronskræl i – sørg for at det ligger nede i fonden så den kan tage smag af herlighederne. Læg låg på, skru ned for varmen og lad fisken simre få minutter, til den er netop gennemstegt. Tag fisken op, læg den i et fad og dæk fadet så fisken holder sig varm.

Si fonden over i en lille gryde. Kom fløden i. Bring den i kog og smag den til med citronsaft, salt og peber. Skru lidt ned for varmen og pisk smørret i ad et par omgange. Jævn med en smule maizena (jeg bruger genvejen; den lyse sovsejævner, men du kan også røre lidt maizena ud i en smule vand). Sovsen skal blot tykne en smule. Smag til igen og hæld sovsen over fisken i fadet. Drys med persille og servér med ovnbagte kartofler og en enkel salat eller blot lidt dampet broccoli.