Et godt madbrød til mange gæster…

 

2 stk

 

Du skal bruge
25 g gær
6 dl lunkent vand
½ spsk salt
½ spsk sukker
2 spsk olivenolie
6 dl fuldkornshvedemel – gerne halvt fuldkornsdurum og halvt fuldkornshvede
Ca. 8 dl hvedemel

DESUDEN
200 g sorte oliven uden sten
1 spsk hakket frisk rosmarin
2 spsk olivenolie
2 tsk flagesalt

Sådan gør du
Gæren opløses i vandet og salt, sukker, olivenolie og fuldkornsmelet røres i. 2/3 af hvedemelet tilsættes og dejen røres godt – enten på røremaskine eller i en god skål med en træske. Rør indtil dejen begynder at blive elastisk og ‘lang’ – det betyder at proteinet i dejen begynder at udvikle sig. Ved at ‘kickstarte’ proteinet nu, undgår du at ælte dejen med alt for meget mel, når resten af hvedemelet er tilsat.

Rør/ælt resten af hvedemelet i lidt efter lidt – det er ikke sikkert at al melet skal bruges: Dejen skal akkurat kunne samles til en kugle. Stilles til hævning under et klæde i e par timer, eller til dobbelt størrelse.

Når dejen er hævet, hældes den forsigtigt ud af skålen på et meldryset bord og deles i 2 dele. Fordel nu oliven med 6-8 cm mellemrum på den ene klump dej og fold dejen ind over sig selv, således at olivene foldes ind i dejen. Bliv ved med dette, til halvdelen af olivene er brugt og gentag med den anden del dej. Form brødene runde og sæt dem på durumdrysset bagepapir på hver sin bageplade. Lad brødene efterhæve ½ times tid.

Tænd ovnen på 225 grader varmluft. Gnid forsigtigt hvert brød med olivenolie og drys med hakket rosmarin og flagesalt. Bag brødene i ca. 40 minutter eller til de er gyldne og lyder ‘hule’ når man banker i bunden af dem. Lad dem køle af på en rist.

Tips & Tricks
Brødene kan fryses og tøs op når de skal bruges. Fugt dem med vand og varm dem i ovnen eller vend dem på grillen til de er sprøde.