Mit favoritbrød no. 1 – ingen tvivl: Ølandsbrød, -flutes eller -boller er suverænt gode: Tyk, sprød skorpe, sej og luftig krumme – og en fantastisk smag. Claus Meyer har virkelig bidraget til kvaliteten af danskernes brødbagning – jeg fandt for alvor melodien med hans bog “Meyers bageskole” som går i dybden med autolyse, surdejsproblemer og ælteteknikker. Jeg vil spare jer for alt dette, og blot give jer min version af ølandsbrød – her bagt i gryde.

 

1 brød

 

Du skal bruge
3-5 spsk surdej, alt efter hvor meget “fut” der er i den
5 dl koldt vand
5 g gær (en kugle på størrelse med en hasselnøddekerne)
150 g ølandsfuldkornshvedemel
500 – 550 g almindeligt hvedemel
1 spsk groft salt

Sådan gør du
DAG 1 – VÆK SURDEJEN
Tag din surdej ud af køleskabet og giv den lidt mad: 1-2 spsk hvedemel og en sjat vand. Rør godt rundt, dæk med et klæde og lad den stå og “vågne” på køkkenbordet til dagen efter (12 – 24 timer)

DAG 2 – LAV DEJEN
Lav selve dejen til brødet: Bland 3-5 spsk surdej med vand, gær, ølandsfuldkornshvedemel og det meste af det almindelige hvedemel i røremaskinens skål. Rør dejen homogen, så du kan vurdere hvor meget mere mel der skal i. Dejen skal være smidig og elastisk men samtidig så våd, at den ikke helt kan æltes i hånden. Rør dejen i 6-8 minutter på højeste hastighed, til dejen er elastisk, og “lang”, dvs. du kan trække den tyndt, før den rives over. Kom salt i og rør to minutter mere, til saltet er godt fordelt i dejen. På det tidspunkt skal dejen gerne have sluppet skålens sider, og sidde på dejkrogen uden at ret meget af dejen rør skålens kant, når maskinen kører. Hvis en del af dejen stadig bliver nede i skålens bund,når maskinen kører, er proteinerne i dejen ikke helt udviklet endnu (det er dem der gør dejen “lang” og sammenhængende) og den skal køre et par minutter mere.

Når dejen er rørt færdig, smører du en skål med olie, lægger dejen i og smører også toppen af dejen med olie – så er det nemmere at få den ud dagen efter. Læg film på dejen, helt nede på dejens overflade, og sæt en tallerken eller lign. over skålen. Sæt skålen i køleskabet til næste dag (18 – 24 timer).

DAG 3 – BAG BRØDET
Tænd ovnen på 250 grader. Sæt en gryde eller et ildfast fad med låg i ovnen. Det bedste er en støbejernsgryde, men keramik eller stål kan også bruges.

Tag dejen ud af køleskabet og vend den forsigtigt ud på et meldrysset bord. Spænd nu dejen op, så den bliver en spændstig kugle – det gør du således: Træk en smule i dejen og fold det trækkede stykke ind over dejen. Drej dejen lidt og træk igen lidt ud i den, fold ind over sig selv og drej lidt. Dette gør du indtil dejen er blevet fast og spændstig. Det er lidt som at folde et stykke papir; på et tidspunkt kan det ikke foldes mere, og sådan er det også med dejen: Den ender med at være en kugle der er “spændt op”. Læg dejkuglen på et meldrysset bord med sammenfoldningen nedad. Hvis din gryde er aflang, så form kuglen lidt derefter. Drys godt med mel og læg et klæde over. Lad dejen stå og efterhæve i 1-2 timer, indtil den er hævet 20-30%, mere behøver den ikke.

Når dejen er hævet lidt, og ovnen er godt varm (den skal have været varm i min. 1 time da det tager tid at varme gryden op også) tager du forsigtigt gryden ud af ovnen – PAS PÅ for den er meget varm, og ofte tung. Tag låget af og kom forsigtigt dejen i gryden. Skær nogle ridser eller en mønster, læg låget på igen og kom gryden i ovnen. Du skal arbejde lidt hurtigt, så al varmen fra gryden ikke forsvinder.

Bag brødet ved 250 grader med låg på de første 30 minutter. Skru ned til 200 grader og tag låget af gryden. Giv brødet 5-10 minutter mere uden låg, indtil du kan vende brødet ud af gryden. Gør dette, og bag til sidst brødet uden gryde i yderligere 10-20 minutter, til det er mørkebrunt og gennembagt (det lyder hult når du banker i bunden og på siderne af brødet). Brødet skal have længere tid, end du tror – dels fordi det tager længere tid at gennembage et brød i gryde og dels fordi ølandshveden tager længere tid at bage med.

Tag brødet ud og lad det køle af på en bagerist.

Tips & Tricks
Det kræver ret seje armbøffer at røre brøddej uden en røremaskine. Det kan godt lade sig gøre, men er du glad for hjemmebagt brød, så bør du anskaffe dig en. Jeg har en almindelig KitchenAid (Artisan) og den klarer jobbet fint.