Hjemmelavede pitabrød er noget mere spændende end dem man køber. De tager ikke særlig lang tid at lave og er hurtige at bage. Pitabrødene kan fryses – lad dem tø op på køkkenbordet og varm dem kortvarigt lige inden spisetid, fx på en brødrister.

 

18 stk

 

Du skal bruge
6 dl vand
25 g gær
2 spsk olivenolie
200 g fuldkornshvedemel
6-800 g hvedemel
1½ tsk fint salt

Sådan gør du
Lun vandet til håndvarmt og bland det med gær, olivenolie og fuldkornshvedemel. Det gøres lettest på en røremaskine men et dejfad, en træske og gode armmuskler kan også gøre det. Kom nu hvedemel i over nogle omgange, til dejen akkurat ikke klistrer og er til at ælte. Hvor meget mel du skal komme i, afhænger af melets alder, fugtighed mv. Kom salt i når du er ved at være der, og ælt dejen til den er elastisk og blød. Stil den til hævning et lunt sted med klæde over, til den er hævet godt op, måske en times tid. Tænd for ovnen på max temperatur allerede nu. Hvis du har en bagesten så læg den i bunden af ovnen og ellers så sæt en bageplade med bunden opad nederst i ovnen. Du kan også prøve at bage de første pitabrød direkte på ovnens bund – hvad der bliver bedst afhænger af ovnen.

Tril den hævede dej til en tyk pølse på et meldrysset bord, del den i 18 stykker og rul hvert stykke til en kugle. Børst lidt af melet væk, så du ikke får arbejdet for meget mel ind i dejen, og rul nu hver kugle til et fladt brød, ca 3-4 mm tyk og omkring 15 cm i diameter. Læg de flade brød på bagepapir, 4-5 stykker på hver. Lad dem stå 10-15 minutter og efterhæve.

Når ovnen er brandvarm og har været det et stykke tid, bager du pitabrødene en plade af gangen, på bagepapir direkte på stenplade, omvendt bageplade eller ovnbund. Her er det godt at have en pizzaspatel til at få brødene ind og ud af ovnen, men det fungerer også uden.

Brødene skal kun bage indtil de er gyldne i bunden og akkurat bagt, 3-5 minutter, alt efter hvor varm din ovn er. Brødene får sjældent farve på toppen – de får de når du luner dem på brødrister eller grill, lige inden de skal spises.

Spis dem lune med fx salat, tomater, falafler og tzatiki.