At koge ris kan være lidt bøvlet – lidt ligesom æg, som jo burde være ligetil – men som ind imellem alligevel ikke bliver helt som forventet. Min madøre-veninde, Marianne, gav mig opskriften på hvordan man koger helt luftige ris der ikke klisterer sammen – og risene bliver faktisk så meget bedre på denne måde, at vi har kogt ris sådan siden – også selvom det koster at et viskestykke ryger til vask hver gang :).

 

4 personer

 

Du skal bruge
4 dl basmati ris
6 dl vand
1 tsk salt

Sådan gør du
Mål risene af – jeg har et dl mål liggende fast i min ris-bøtte. Kom dem i en gryde og hæld rigeligt vand på. Vask nu risene ved at rode forsigtigt rundt i dem med den ene hånd (jeg former hånden som en klo nede i gryden). Hæld vandet fra og gentag.

Ris bør helt generelt vaskes inden tilberedning: Du ved ikke heeelt hvordan de er blevet opbevaret hos bonden og i de pakhuse som de har ligget i, inden de endte hjemme i dit køkken. Og dels skal du have vasket en del af stivelsen af riskornene, hvilket hjælper dem til at blive luftige og ikke klistre sammen.

Tilsæt nu det afmålte vand (fx 6 dl vand til 4 dl ris) samt salt. Pak et viskestykke eller en stor karklud om låget, således at der ligger et stykke klæde mellem låg og gryde, når du lægger låget på. Du kan samle enderne af viskestykket ovenpå låget med en elastik.

Bring risene i kog på fuld skrald og skru ned til lav varme så snart risene koger. Kog sagte i 10 minutter, sluk dernæst for varmen og lad risene stå (stadig med klæde og låg på) i yderligere 10 minutter.

Færdig, bum. De smager fantastisk – især hvis du køber rigtig gode ris – her kan du finde oplysningerne om min ris-pusher.

Tips & Tricks
Klædet mellem gryde og låg absorberer dampen fra de kogende ris og forhindrer vanddampen i at falde ned i risene igen. I stedet sætter vanddampen sig i klædet, hvilket forhindrer risene i at blive klistrede.

 

Skriv en kommentar!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *