Når man i Rom går fra Pantheon over mod den berømte bro Ponte Sisto for at komme ind i Trastevere, slår man et lille sving op mod Campo Di Fiori – markedspladsen i centrum af Rom. Allerede ved 9 tiden omdannes pladsen til et turistmarked, hvor gamle romere skræller grøntsager i spiral med plastikdimser som de sælger til overpris, og i den fjernere ende glider frugt- og grøntsagsmarkedet over i boder med tøj, tasker og oliven på små glas – alt det som de indfødte ved at turisterne elsker. Skal man se ‘nonna’ i ro og mag købe grøntsager til dagens ret, skal man tidligere op, men hun kommer der stadig.

Helt nede i bunden af pladsen ligger Forno – en bager som bla. laver pizzaer: Op til 2 meter lange pizzaer rulles ud og fyldes, inden de ryger i den lange ovn, de har i baglokalet. Man kan se hele processen gennem vinduet og det er ikke uinteressant. I selve salgslokalet er der et leben – man må trænge sig på hvis man skal betjenes. Hånden i vejret – nu er det vist min tur. Og så handler man; due patate e due parma … et une funghi. To med kartoffel, to med skinke og så lige en med svampe også. Den hurtige bag disken måler af med sin spatel – hvor store stykker vil du have? – og så op på vægten med dem. Som i alle forretninger i Italien betaler du ved udgangen – og så er der frokost.

Det er Forno der har lært mig at kartofler på pizza skal rives – ikke skæres i skiver. Ligger kartoflerne som skiver, kan bunden ikke slippe af med dampen og blive sprød og det underste af fyldet bliver blødt og ‘soggy’. Pizza bianca med kartofler er den bedste pizza man kan servere for mig – det bliver simpelthen ikke bedre. Det skulle da lige være ved at lægge et par skiver scarmosa – røget ost – på også.

 

1 stor pizza / 2 personer / 6 personer som snack

 

Du skal bruge
BUND
1½ dl koldt vand
10 g gær
2/3 tsk salt
2/3 spsk olie
Knap 1 dl fuldkornshvedemel (gerne Il Fornaio)
Ca. 3 dl hvedemel (gerne hvedemel med højt proteinindhold)
Lidt semolina (grov durumhvedemel) til udrulning (giver en sprød skorpe)

FYLD
Ca. 500 g kartoffel – bagekartofler er velegnede
50-75 g revet cheddar eller emmentaler
8-10 stængler frisk timian
2 spsk olivenolie
1 drys flagesalt

Sådan gør du
DEJ TIL BUND
Gæren opløses i vandet og salt, olie og fuldkornshvedemelet røres i, sammen med hovedparten af den almindelige hvedemel. Tilsæt hvedemel indtil dejen netop kan æltes og ælt den godt igennem. Dæk dejen med husholdningsfilm (holder på fugten) og et klæde (holder på varmen). Sæt til hævning en god times tid.

DEREFTER
Tænd ovnen på fuld varme – gerne 275 grader hvis den kan. Sæt en bageplade i bunden af ovnen.

Skræl og riv kartoflerne. Læg dem i en sigte og skyld med koldt vand, knug væden af dem og kom dem tilbage i skålen du rev i. Ruld dejen ud på et meldrysset bord – brug gerne groftmalet durum, da det giver en dejlig sprød skorpe. Desuden ‘mætter’ det ikke dejen med mel på samme måde som almindeligt hvedemel gør. Dejen skal være 3-4 mm tyk – det passer meget godt med en pladefuld. Fordel den revne ost på dejen og fordel kartoflerne ovenpå. Drys med frisk timian og flagesalt og dryp olivenolie over.

Bag pizzaen i bunden af ovnen i 8-12 minutter alt efter hvor varm ovnen kan blive. Heller 2 minutter for meget, end 1 minut for lidt. Spises lun.

Tips & Tricks
Det behøver ikke at være uoverkommeligt at bage sin egen pizza – heller ikke med hjemmelavede bunde: Smæk dejen sammen om morgenen (det tager 5 minutter), dæk den med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet. Så er den klar når du kommer hjem :). Og tro mig – det er altså ikke helt den samme oplevelse at købe dejen færdig i supermarkedet. Det betyder ikke at jeg aldrig gør det og overholder man de andre retningslinjer for “god pizza” så bliver resultatet også ret ok – men jeg tænker alligevel hver gang, at jeg nok skulle have skubbet min pizzatrang et døgns tid, og så liiiige have smækket dejen sammen selv…