Madtærter – er det ikke bare 20 år for sent at skrive om dem Nej, det er det ikke. Madtærter er en fremragende måde at spise sundt og billigt og at bruge sine rester på. Og så smager de rigtig godt – de skal bare laves rigtigt. En madtærte kan varieres – næsten – i det uendelige, bare den tilberedes godt og efter fornuftige principper:

DEJEN er en mørdej og skal derfor ikke æltes – så bliver den sej og tør. Saml den med lidt vand eller en æggeblomme og lad den hvile på køl inden den bages. Lav evt. dobbelt portion og kom den ene i fryseren. Forbag dejen så du ikke får en tærte med blød bund – det fremmer også smagen af bagt brød, at gøre det.

FYLDET skal have kærlighed. Hav respekt for råvarerne – du kan bruge næsten alle grøntsager fra grøntsagsskuffen (også dem der er på vej på hospice) men bring det bedste frem i hver enkelt: Løg steges ved ikke særlig høj varme, til de er bløde og søde, min. 15 minutter og gerne 45 hvis du har tid. Peberfrugter ristes i lidt olie og gives en smule salt og peber. Broccoli deles i små buketter og koges 1-2 minutter i godt saltet vand. Tomater halveres og lægges med skærefladen opad så de ikke gennemvæder bunden, eller endnu bedre; kerner og kød fjernes og de skæres i strimler. Tykke asparges blancheres et minuts tid – de tynde kommes direkte i tærten.

Tærten skal SMAGE af noget: En god ost giver fylde og bundtræk. Hvidløg bidrager med smag ligesom finthakkede krydderurter og krydderier i æggemassen. En tærte behøver ikke meget kød så brug en smule kylling, 2 skiver røget laks eller en rest dampet fisk og en håndfuld rejer. Eller drop kødet den dag og lav den med grøntsager alene.

 

4 personer / 24-26 cm tærtefad

 

Du skal bruge
DEJEN
2 dl hvedemel
1½ dk fuldkornshvede, ikke for grov
½ tsk fint salt
125 g koldt smør
2-3 spsk vand

FYLDET
75-100 g god bacon, skåret i tern (Højer eller Aalbæk)
Evt. lidt olie
2 mellemstore løg
En smule salt
1 fed hvidløg
1 peberfrugt
100 g spinat

ÆGGEMASSEN
6 æg
½ dl mælkeprodukt (fløde, creme fraiche, mælk)
75-100 g revet ost (vesterhavsost, cheddar, emmenthaler, gouda eller lign.)
Lidt peber
1 knsp sød chili, oregano eller anden smagsgiver

Sådan gør du
DEJEN – FOODPROCESSOR
Mel og salt kommes i foodprocessoren og blandes. Det kolde smør skæres i tern, kommes i og køres kortvarigt til smørret er fordelt i melet. Koldt vand kommes ved 1 spsk ad gangen til dejen hænger sammen som en (eller et par) klumper i maskinen. Her stopper du med det samme, tager dejen ud og presser den sammen til en fladtrykt kugle (ikke ælte), pakker den ind i film og lægger den på køl en halv times tid.

DEJEN – MANUELLA
Mel og salt blandes og smørret nuldres ind i melet til det ligner revet ost. Dejen samles hurtigt med et par spsk vand – må ikke æltes. Presses sammen til en fladtrykt kugle og lægges på køl pakket ind i film.

FYLDET
Mens dejen hviler forberedes fyldet: Kom den skyllede spinat på en pande ved lav varme med en smule olie. Steg spinaten et par minutter mens du vender den, kryddr med en smule salt og peber undervejs. Når spinaten er faldet sammen kommes den på en tallerken og stilles til afkøling.

Baconen skæres i små tern og ristes på en pande ved medium varme, evt. med en lille smule olie. Baconen skal være gylden men ikke sprød. Tages af og kommes i en skål – behold baconfedtet på banden. Mens baconen steger, skæres løgene i 1 cm brede både. De steges i baconfedtet, evt. tilsat en smule olie. Krydr med en lille smule salt men pas på saltet da baconen også er ret salt. Lad løgene stege ved forholdsvis lav varme, til de er bløde og søde, ca. 15 minutter. Skær peberfrugten i strimler, riv hvidløget og kom begge dele i de sidste 5 minutter. Vend rundt undervejs. Kom løgblandingen op til baconen.

Knud væden af den afkølede spinat, hak den groft og kom den i bacon-løg blandingen.

Tænd ovnen på 200 grader.

ÆGGEMASSEN
Pisk æggene med mælkeproduktet og den revne ost. Krydr med lidt peber og det søde chilipulver.

BAGNING
Tag dejen fra køl og rul den ud på et melstrøget bord, ca. 3 mm tyk. Tryk evt. sprækker i dejkanten sammen mens du stille og roligt ruller dejen ud, så den kan dække hele tærtefadet. Kom dejen i fadet og tryk den godt fast i siderne. Pas på du ikke trækker for meget i dejen – så krymper den under bagningen;  skub i stedet forsigtigt dejen ned langs tærteformens kant og tryk den godt fast. Skær overskydende dej fra og prik med en gaffel. Bag tærtebunden uden fyld i ca. 10 minutter, til den er let gylden.

Kom al fyldet i æggemassen, vend godt sammen og hæld det i tærteformen når bunden er forbagt. Bag tærten i ca. 30 minutter eller til æggemassen er netop stivnet.

Spis tærten varm eller lun med en simpel salat til, fx en færdig poser blandet salat, tomater, friske ærter og en almindelig vinaigrette til.

Tips & Tricks
OSTEN
Vesterhavsost smager dejligt i varm mad og passer især godt til æggeretter. Hvis ikke du har en af ovenstående oste, kan du købe en mozzarella kugle, skære den i tern og bruge den, men så skal æggemassen også boostes på anden vis, fx med et par spsk revet parmesan eller pecorino.