For et par år siden havde vi fornøjelsen af at holde 18 års fødselsdag for Selma – en helt usædvanlig sød pige, der havde brug for at blive fejret på behørig vis. Jeg lavede disse – meget klassiske – lagkager til dessert og de kan godt tåle at komme på bloggen. Den kendte kombination af syrlig-friske hindbær og blød chokolademousse går man ikke fejl med. Lav dem en dag hvor I er mange til bords eller halvér opskriften til en enkelt kage.
2 lagkager / 20-24 stykker
Du skal bruge
LAGKAGEBUNDE
8 æg, str M
250 g sukker
300 g mel
2 tsk bagepulver
Smør til formene
HINDBÆRMOUSSE
5 blade husblas
300 g hindbær, gerne frosne
100 g flormelis
½ spsk citronsaft
6 dl piskefløde
CHOKOLADEMOUSSE
300 g mørk chokolade, ca. 70%
9 æggeblommer
3/4 dl sukker
6 æggehvider
6 dl piskefløde
PYNT
Hindbær og sukkerhjerter, guldkugler eller andet gejl
Sådan gør du
Lagkagerne laves dagen før de skal spises.
LAGKAGEBUNDE
Tænd ovnen på 200 grader. Smør en springform, 22-24 cm i diameter. Pisk æg og sukker tykt og lyst – gerne 10 minutter, til rørefugerne står tydeligt. Bland mel og bagepulver i en skål – brug et piskeris, så du samtidig slår evt. melklumper i stykker. Vend melet i æggemassen med en dejskraber over 2-3 omgange. Fordel dejen i springformene (eller bag en bund af gangen hvis du kun har en form) og bag dem 25-30 minutter, til de er gennembagte. Stil til afkøling på en rist. Når bundene er kolde, skæres de med en kniv langs kanten, tages ud af formene og flækkes i 3 bunde hver.
HINDBÆRMOUSSE
Husblassen lægges i blød i rigeligt koldt vand – minimum 15 minutter. Hindbærrene kommes i en gryde sammen med flormelis og citronsaft, og koges kortvarigt op – dette for at sikre at evt. bakterier på hindbærrenes overflade er slået ihjel – og sættes derefter til afkøling nogle minutter. Husblassen knuges fri af den værste væde og røres i hindbærmassen, som kommes i en skål og sættes til afkøling på bordet. Læg en lagkagebund på hver 2 fade. Sæt en ‘støttering’ omkring hver bund – fx ringen fra en springform eller en kagering fremstillet til formålet. Du kan også lave en ring af bøjelige kartonstrimler der sættes sammen med tape. Støtteringen gør, at du kan bygge kagerne op i højden, uden at de bliver skæve eller at mousserne flyder ud over kagebundenes kant.
Piskefløden piskes til let skum. Når hindbærmassen er kølet til stuetemperatur (men endnu ikke stivnet af husblassen) vendes 1/3 af flødeskummet i med en dejskraber, og denne masse vendes over i resten af flødeskummet. Vend med let hånd til flødeskum og hindbær er blandet. Fordel hindbærmoussen på de 2 lagkagebunde og glat moussen jævn og ud til kanten med en dejskraber. Læg endnu en kagebund ovenpå og tryk den let, så kagebundene integreres godt med moussen og bliver vandrette.
CHOKOLADEMOUSSE
Knæk chokoladen i mindre stykker og smelt den enten i vandbad eller i korte intervaller i mikrobølgeovn, mens du rører i chokoladen mellem hvert interval. Pisk æggehviderne til blødt skum og stil dem til side. I en anden skål piskes æggeblommer og sukker lyst og luftigt – gerne 10 minutter. I en sidste – stor – skål piskes fløden til let skum. Bland æggesnapsen i flødeskummet. Når chokoladen er helt smeltet og mere end håndvarm (uden at man brænder sig på den) vendes 1/4 af flødemassen i chokoladen – brug gerne et piskeris, så flødemasse og chokolade blandes hurtigt og ensartet. Når chokolademassen er blandet og uden klumper, kommes den i resten af flødemassen og vendes i med en dejskraber. Når massen er akkurat blandet, vendes de stiftpiskede hvider i. 2/3 af chokolademoussen fordeles på de 2 lagkagebunde, de sidste lagkagebunde kommes ovenpå og trykkes jævne og vandrette. Den sidste chokolademousse kommes i en beholder og sættes på køl til senere. Kagerne filmes og sættes på køl.
PÅ DAGEN – NOGLE TIMER FØR
Den resterende chokolademousse røres blød med en ske eller lign. Den mister noget af sin volumen, men det er en fordel at der ikke er så mange lufthuller i massen, når den skal bruges til at smøre kagerne op med. Kagerne pakkes ud af filmen. Med en skarp kniv skæres kagerne løs fra støtteringen, der forsigtigt fjernes. Inden kagerne smøres op med chokolademoussen, skal de lige rettes til på kanten. Det gøres ved at varme en lang kniv under den varme hane, tørre kniven af i et viskestykke, og dernæst trække kniven rundt langs kagens kant, så moussernes flossede kant bliver glat og jævn.
Nu skal kagerne smøres op. Lav en kage af gangen og brug enten en lang kniv til at smøre med – eller endnu bedre; en lang, smal paletkniv til samme formål. Kom en god portion chokolademousse på toppen af en kage og bred moussen ud til kanten (og måske lidt ud over). Når toppen er dækket, smøres siderne op på samme måde: Kom en – mindre – klat mousse på siden af kagen og smør den rundt langs siden. Tjek at du får dækket kagen helt ned til kagefadet, og at moussen møder – og hænger sammen med – moussen på toppen af kagen. Du kan altid glatte overfladen yderligere – lige nu er det vigtigst at få smurt kagen ind i et nogenlunde jævnt lag mousse. Kanten på kagefadet kan gøres rent senere. Når hele kagen er dækket, kan du glatte overfladen yderligere; varm paletkniven i varmt vand, tør den af i et viskestykke, og træk den over først kagens top, og dernæst rundt på kagens sider. Når du kan mærke (og se) at paletkniven ikke er så varm længere, så skyller du den igen i varmt vand, tørrer den af og fortsætter. Med lidt tålmodighed kan kagerne blive ret glatte. Når du er tilfreds, så tør kanten af med køkkenrulle der er foldet et par gange. Tør helt ind til kagekanten og sørg for at køkkenrullen hele tiden er ren. Sæt kagerne på køl som de er et par timer – hvis du filmer dem ødelægger du den fine glasering. Det tynde lag mousse på overfladen vil holde på fugten inde i kagerne. Hvis du har et par lagkagelåg, så bruger du naturligvis dem.
Efter et par timer kan du pynte kagerne som du vil. Friske hindbær og flødeskum-rosetter er oplagte, men andet ‘hindbærfarvet’ pynt og lidt glimmer-hejs er også flot.