Denne tærte er fuld af smag, dels fra den karakteristiske grønne spinat, og dels fra de oste jeg har lavet tærten med. Det sødmefyldte løg og det velkendte hvidløg spiller med, og et lille hint af muskat klæder de andre ingredienser så fint.

Du kan lave tærten med feta alene, og du kan booste den yderligere med lidt parmesan. Jeg foretrækker denne udgave, hvor gedeosten og den salte feta holder hinanden i skak, så hverken geden eller fetaen bliver for dominerende. Tærten er oprindeligt lavet med filodej, men jeg foretrækker butterdej der puffer så nydeligt op, og giver den let metalliske spinat et skud velfortjent fedme. Min nye ynglingstærte!

6-8 pæne stykker

 

Du skal bruge
2 mindre eller ét stort løg
1+1 spsk olivenolie til stegning
1-2 fed hvidløg, alt efter størrelse
250 g frisk spinat

100 g fetaost
100 g gedeflødeost – Tebstrup laver en lille rulle på 90 g som passer fint, men brug hvad du kan finde
1 dl piskefløde
1/4 – 1/2 tsk salt – pas på for fetaen salter en del
Friskkværnet peber – mere end du tror
En smule revet muskatnød – blot så smagen akkurat kan anes, ikke mere
1 æg

DESUDEN:
1 rulle butterdej, ca. 25 x 35 cm.
1 æggeblomme til pensling (eller 2 spsk piskefløde)

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader.

Skyl den friske spinat og steg den på en pande ved svag varme i en spsk olivenolie, vend lidt rundt i den undervejs. Når den er klasket sammen, så kom den på en tallerken og lad den køle let af. Hak løget fint og steg det i endnu en spsk olie, til det er klaret og sødt. Kom revet eller finthakket hvidløg ved og steg videre et par minutter. Kom løgblandingen i en rummelig skål.

Smuldr feta og gedeost ned i løgblandingen. Kom fløde, en smule salt, peber og lidt muskatnød ved og bland godt sammen. Vent med ægget til du har smagt blandingen til. Knug den let afkølede spinat i hånden, så den overskydende væske presses ud af spinaten. Hak den groft og bland den i osteblandingen. Smag til med salt, peber og muskatnød. Kom derefter ægget i og rør sammen.

Pensl et tærtefad med olie. Hvis du vil have en lidt høj tærte, passer en diameter på 17-18 cm godt. Vil du have en lidt fladere tærte, passer en diameter på 20-21 cm godt. Skær en cirkel af butterdejen der passer til fadets størrelse og læg den til side. Lav nu en tærtebund der dækker fadets bund og sider af resten af butterdejen, ved at skære stykker og lappe dem sammen, så hele fadet er dækket. Kom fyldet i tærtefadet dog bred det jævnt ud. Læg den fine cirkel af butterdej på toppen og klem den fast med dejen i bunden, så tærten er lukket hele vejen rundt i kanten. Pensl med en æggeblomme eller blot et par spsk piskefløde. Hvis du har lyst, så rids et fint mønster i tærtelåget – det vil træde fint frem når du bager tærten. Du skal blot ridse og så vidt muligt undgå at skære igennem dejen.

Bag tærten i nederste halvdel af ovnen i 30-40 minutter, til butterdejen er hævet godt op, og er brun og bagt. Den lave placering i ovenen vil hjælpe tærten med at blive gennembagt i bunden. Hvis tærten hurtigt bliver mørk, så dæk den til med lidt sølvpapir.

Spises varm eller lun, evt. med en salat til frokost eller som del af en buffet.