Opskriften på disse teboller er bare en undskyldning for at gøre opmærksom på denne opskrift på en nem og sommerlig rabarbermarmelade. Med mindre man bare spiser marmeladen med ske, kræver den jo lidt en platform – og det kunne jo for eksempel være disse teboller. Bag dem til fødselsdage eller når vejret er gråt og regnfuldt – og kalder på varm kakao og tændte stearinlys.
18-20 stk
Du skal bruge
100 g smør
2 dl sødmælk
25 g gær
2 æg
1½ spsk sukker
½ tsk fint salt
1 tsk stødt kardemomme
7-9 dl hvedemel
Æg eller fløde til pensling
Sådan gør du
Smørret smeltes, hældes i en skål og mælken kommes i. Gæren røres i mælkeblandingen sammen med æg, sukker, salt og kardemomme. Ca. halvdelen af melet tilsættes og dejen røres godt sammen. Det resterende hvedemel æltes i dejen – det er ikke sikkert at du skal bruge det hele. Dejen æltes smidig, filmes og dækkes af et klæde. Stilles til hævning på et lunt sted en times tid.
Dejen deles i 18-20 stykker, der hver trilles til boller og stilles på bageplader. Bollerne trykkes godt flade (ca. 2 cm) og efterhæver en halv times tid med et klæde over. Pensles med æg eller fløde og bages ved 200 grader i 12-15 minutter eller til de er gyldne på toppen og lyder hule i bunden. Afkøles på bagerist.
Tips & Tricks
Dejen her er et godt udgangspunkt for meget andet bagværk (et dejligt gammeldaws ord: Bagværk. Et ord der ikke skal gå i glemmebogen … HA HA). Nå – prøv blandt andet disse kanelgifler som et alternativ til det kendte kanelbrød. Eller drys blot bollerne med lidt kanelsukker når de er penslet.