Som mor til 3 unger er der konsumeret en del tortillas gennem årene – fra sure hvedetortillas med kyllingekræ, til chipslignende oliefedtede tacos der ernæringsmæssigt ligger på linje med chips. Jeg er ikke hellig – job, fritid og familie sætter ind imellem sit præg på aftensmaden. Og det er hér denne ret kommer ind i billedet. Kodeordet er frysevenlig – altså mad der smager mindst/næsten ligeså godt, når det har ligget i fryseren et par måneder. Og som er intet mindre end guddommeligt en kold torsdag aften, hvor alle venter længselsfuldt på den forjættede weekend. Den gryde-pulled svin er aromatisk med en dyb og krydret smag, de lune bønner er spicy og cremede – og de syltede løg et absolut must. Hvis du er tortilla-fan så køb de små autentiske tortillas – jeg købte en stak med hjem fra New York, men jeg har set at man kan få dem på nettet hos blandt andet her. Eller lav dem selv – det er ret nemt og værktøjet til at presse tortillaerne med koster ikke alverden.

 

12 personer

 

Du skal bruge
GRYDE-PULLED SVIN
1,5 kg nakkekam – køb øko eller frilands-
2 små løg
5 fed hvidløg
2 ds hakkede, flåede tomater (drænet)
2 dl boullion
3-4 laurbærblade
50 g mørk chokolade, min 65%, gerne højere
1 spsk tørret oregano
1 tsk chipotle pulver (fås i velassorterede supermarkeder)
½ tsk stødt allehånde
salt, peber
3-4 spsk olie til stegning

SYLTEDE LØG
Saft fra ca lime, ca. ½ dl
1 tsk salt
1 spsk sukker
15 hele peberkorn
1 mellemstort rødløg

BØNNEMOS
1 ds kidneybeans i chilisovs (Bon Appetit fra Føtex smager rigtig godt)

DESUDEN
fintsnittet salat
avocado i tynde både
lidt rød peber i tynde skiver
frike koriander
lidt creme fraiche
– og så selvfølgelig tortillas: 2 store eller 3-4 små til hver

Sådan gør du
GRYDE-PULLED SVIN
Nakkekammen befries for det værste fedt samt evt. hinder og skæres i tern på 2×2 cm. Ternene steges i olie ved høj varme ad et par omgange. Tages af varmen og kommes i en skål. Imens kødet steger, finthakkes løg, hvidløg og chili. Når kødet er stegt, svitses løgblandingen i gryden i endnu lidt olie ved medium varme til løgene er klare men ikke brunede. Kødet kommes tilbage i gryden og det hele vendes sammen. Krydres med chipotle, oregano og allehånde. De flåede tomater, laurbærbladene og boullion kommes ved, låget lægges på og det hele simrer 3-4 timer ved svag varme. Vend rundt i det af og til og spæd med mere væde hvis det koger tørt (kun en smule).

Når kødet er smeltemørt og begynder at falde fra hinanden, færdiggøres retten: Lidt af væden søbes op i en skål – det kan tilsættes igen hvis der er behov. Mos nu kødet med bagsiden af en ske mod grydens kant, så kødet falder yderligere fra hinanden i trevler. Fisk laurbærbladene op, kom chokoladen i og lad retten simre uden låg i 15-20 minutter, til den tykner til en stuvning. Hvis retten er lidt før tør, spædes med lidt af væden.

SYLTEDE LØG
Løget halveres og skæres i tynde ringe, ca. 1. mm. Resten af ingredienserne røres sammen og løgringene kommes i. Marinerer i et kvarters tid.

BØNNEMOS
Bønnerne drænes for lidt af væden, varmes i en lille kasserolle og moses til en grov mos med en gaffel eller en kartoffelmoser.

DESUDEN
Lun tortillas, snit salat og arrangér på et fad sammen med koriander og avocado. Kom creme fraiche i en skål og servér hele balladen med den lune bønnemos, svinet og de syltede løg.

Tortillas på tallerken, lidt bønnemos smøres på, dernæst salat, pulled svin, avocado, rød peber, creme fraiche, syltede løg og til sidst koriander. Velbekomme!