Tyrkisk pizza kommer fra området Tyrkiet – Armenien – Aserbajdsjan, altså området mellem Sortehavet og det Kaspiske hav. De laves på et utal af måder, men fælles for dem alle er en tynd bund, et krydret fyld af hakket kød – og at de toppes med frisk grønt i et utal af variationer. De smager så godt, at man godt gider at lave dem – med dej, bagning, det grønne på toppen, hele muletjavsen. De er i øvrigt dejlige i madpakken, men smæk først salaten på, lige inden den skal spises.

 

6 personer

 

Du skal bruge

PIZZADEJ
3 dl vand
10 g gær
1 stor tsk salt
1 spsk olie
6-7 dl mel, enten ren hvedemel eller 1/4 skiftet ud med fuldkorn

FYLD
2 fed hvidløg
1 rød, almindelig chili
400 g hakket oksekød, ikke for magert (måske 16-20%)
2 spsk granatæblekernesirup
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk salt
1 lille håndfuld revet cheddar (kan udelades)
35 g pinjekerner

TOPPING
1 agurk
750 g gode solmodne tomater
½ mellemstort rødløg
2 håndfulde bredbladet persille
2 spsk olivenolie
1-2 tsk sherryeddike (eller anden god eddike)
Salt, peber

Sådan gør du

DEJ
Gæren opløses i lunkent vand tilsat olie. Saltet og hovedparten af melet kommes i og dejen æltes glat og smidig. Mængden af mel afhænger af mange ting, så justér så det passer, og du kan ælte dejen smidig. Sæt dejen til hævning et lunt sted en times tid.

Tænd ovnen i god tid – op til en times tid før pizzaerne skal bages. Varm ovnen op til max temperatur og brug bagesten hvis du har en sådan. Alternativt så anbring en bageplade i bunden af ovnen og bag pizzaerne på denne. I begge tilfælde skal bagesten/plade varmes op sammen med ovnen, så de er glohede når pizzaerne kommes på.

PIZZAER
Hvidløg og chili hakkes fint og blandes med kødet i en skål. Granatæblekernesirup, spidskommen og salt kommes i og det hele æltes godt sammen. Sættes på køl til pizzadejen er klar.

Når pizzadejen er hævet, deles den i 6 stykker, som hver rulles ud til runde bunde, ca 5 mm tynde (ca. 20 cm i diameter). Farsen fordeles på pizzabundene, osten drysses over og det hele trykkes godt ud på bundene. Pinjekernerne drysses over og pizzaerne bages på max varme til bunden er bagt, fyldet er brunet og pinjekernerne har fået farve. Bag pizzaer til dej og fyld er brugt op.

TOPPING
Mens pizzaerne bages, laves toppingen:

Agurken flækkes på langs og kernerne skrabes ud med en teske. Agurken skæres på langs og på tværs til tern på ca 1×1 cm. Tomaterne skæres ligeledes i tern på 1×1 cm. Rødløget skæres i tynde skiver. Den bredbladede persille hakkes og agurk, tomater, løg og persille blandes i en skål. Pisk en dressing af de resterende ingredienser og hæld den over grøntsagerne.

SERVERING
Pizzaerne serveres lune og salaten serveres til: Hver person kommer en god portion salat ovenpå sin pizza, folder den på midten og spiser.