Egentlig er det lidt frækt at kalde denne pesto for klassisk, da pinjekernerne er skiftet ud med mandler. Men men – man laver pesto på mange forskellige måder – også i Italien. Og hvis man ser prisen på pinjekerner, så giver det god mening at eksperimentere lidt. Pesto med mandler er fast opskrift hjemme hos os – så kan vi bruge pinjekerne-krudtet på salatdrys eller tyrkiske pizzaer i stedet.

 

3-4 dl

 

Du skal bruge
2 store håndfulde basilikum, inkl. stilke
75 g mandler
1½-2 dl olivenolie
50 g parmesan (eller anden italiensk hårdost, fx pecorino eller gran padano)
1 tsk citronsaft
Salt, peber

Sådan gør du
Alle ingredienser kommes i foodprocesser (eller en blender) og køres mere eller mindre grov. Smages til med salt og peber. Pestoen kan fortyndes yderligere med olie eller en sjat koldt vand.

Spises med brød, vendt med pasta eller til nye kartofler, som bread-spread i boller og sandwich eller som sovs til grillet fisk eller kød.

Pesto kan holde sig en uges tid eller mere i køleskab, hvis du hælder lidt olie på toppen, og kun bruger rene skeer til at fiske op med.