Ikke så meget fis – god gammeldaws æbleflæsk som man finder det i enhver kogebog fra før 1980…. Dog med timian i æblerne, hvilket giver en dejlig friskhed i smagen. Brug gerne økologisk kød … det betaler sig når vi snakker om svin.

 

4 personer

 

Du skal bruge
600 g flæsk (svinebryst) i skiver
3 spsk olie
2 løg
4 syrlige æbler
en lille dusk frisk timian
salt, peber

Sådan gør du
Varm 1/3 af olien på panden – det hjælper flæsket med ikke at branke for meget når det steger. Steg flæskeskiverne ved god varme til de er sprøde – vend dem nogle gange undervejs. Krydr med salt og en smule peber. Tænd ovnen på 100 grader og hold flæsket lunt i et ildfast fad, mens du steger løg og æbler:

Mens flæsket steger skæres løgene i tynde både – ikke over 5 mm brede, og æblerne skæres ligeså i tynde både – 10-12 mm. Æblerne skal ikke skrælles først. Når flæsket er stegt, hældes det meste af fedtet fra, lad 1 spsk blive tilbage på panden og kom yderligere 1 spsk olie på. Steg løgene heri til de har taget farve og er bløde, de må gerne have en smule bid. Krydr med salt og peber og læg til side.

Hæld endnu 1 spsk af stegefedtet på panden sammen med den sidste olie. Steg æblerne heri sammen med grofthakket timian til æblerne har taget lidt farve og er nogenlunde møre. De skal ikke smatte ud. Læg evt et låg på stegepanden de første 5 minutter, så æblerne først dampes, og dernæst steges færdige uden låg. Krydres med salt og peber.

Servér hele herligheden på et fad og spis groft rugbrød til. Nogle spiser sennep til – det gør jeg ikke. Til gengæld synes jeg at ristet rugbrød passer fortrinligt.