Min mor og jeg har mange ting til fælles, det siger sig selv. Én af dem er dog lettere bizar; vi er begge komplet vilde med svensk pølseret. Det er ret så politisk ukorrekt, dét med pølser i piskefløde, langt fra avokadomadder og quinoagrød. Men ikke desto mindre så helt igennem vidunderligt. Måske er det bare barndomsminder og har slet ikke rod i nogen kulinarisk værdiskabelse, det er fint med mig. Jeg laver det med stor fornøjelse nogle gange om året – og gerne som en pludselig indskydelse, som om kroppen med ét bliver klar over, at pølseret-barometret står på lav og skal fyldes op asap. Sidst jeg kørte fra min mor – efter igen at have snakket om mad – måtte hun på cyklen ned i byen for at købe pølser, piskefløde og kartofler, mens jeg listede ind i det lokale supermarked på hjemvejen…
4 gode portioner og lidt til frokost dagen efter
Du skal bruge
3-4 mellemstore løg
1 spsk olie
1 stort fed hvidløg
400-450 g wienerpølser
1 kg kartofler, kogte, kolde og pillede
1 spsk sød paprika
2 spsk tomatpuré af god kvalitet
2 dl piskefløde
2 dl mælk
Sådan gør du
Løgene hakkes, ikke for fint. ½ spsk olie varmes op i en stegegryde der kan rumme hele herligheden. Løgene sauteres heri i 5-6 minutter, til de er bløde og klare. Hvidløg hakkes fint eller rives og kommes ned til løgene, der steger videre et par minutter. Kommes på en tallerken og sættes til side.
Mens løgene sauteres, skæres pølserne i skrå skiver på ca 2 cm’s bredde. Den anden ½ spsk olie varmes op i gryden og pølserne steges heri ved høj varme til de har fået stegeskorpe på de fleste sider. Lav lidt plads i midten af gryden, kom tomatpuréen i og steg den et minuts tid. Kom løgene ned i gryden og vend det hele godt sammen. Kom paprika ved og vend det rundt et minuts tid. Pas på at paprika’en ikke brænder på. Kom piskefløde og det meste af mælken ved, og lad retten simre 5-6 minutter. Smag til undervejs med salt, peber, måske et nip sukker og måske lidt mere paprika.
Mens retten simrer, skæres kartoflerne i skiver – jeg plejer at halvere dem først så stykkerne ikke bliver så store. Kom kartoffelskiverne i gryden, vend rundt og lad retten simre 5 minutter mere. Kom evt. den sidste sjat mælk ved, jeg foretrækker en ret cremet pølseret så jeg bruger som regel al mælken. Smag til igen.
Servér med hakket purløg og evt. ristet rugbrød.