Som diabetiker eller som menneske der blot gerne vil begrænse sukkerindtaget, er disse brunkager altså bare go’e! De indkapsler julen som den skal være; brunt, krydret og sødt. Det er sjældent at jeg bager med sødemidler, men lige netop den sirup jeg bruger her i opskriften smager godt, og er hverken metallisk eller ‘kold’ i smagen. Bevares – den får ikke min sukkerhungrende hjerne til at danse … men det er jo netop pointen!

Som naturligt sødemiddel bruger jeg kokossukker som er en 100% naturlig sukker med et meget lavere glykæmisk indeks, end almindeligt sukker. Helt kort kan man sige, at kokossukker giver en blodsukkerstigning der kun er ca. 1/3 i forhold til almindeligt sukker: Du kan altså spise 3 gange så meget kokossukker som du kan af almindeligt sukker, på den samme blodsukkerstigning. Brunkagerne er bagt med mandelmel i stedet for hvedemel, da de fleste menneskers blodsukker reagerer næsten ligeså meget på hvedemel, som det gør på sukker.

Når både almindeligt sukker og hvedemel er ‘pillet ud af ligningen’ kan man lige pludselig spise en del brunkager, uden at blodsukkeret rammer loftet – og det kan man godt blive ret glad for, når man bager disse brunkager…

 

Portionen giver 3-4 plader, alt efter hvor tyndt du skærer dem

 

Du skal bruge
1 tsk potaske
½ tsk hjorttaksalt
1 spsk koldt vand
250 g mandelmel
2 spsk kokosfibermel
1 tsk xantangum (køb i helsebutik eller på nettet)
½ tsk sød chilipulver (eller garam masala, men begge dele kan udelades)
1 tsk stødt nellike
1 tsk stødt kardemomme
2 tsk stødt allehånde
2 tsk stødt kanel
3 tsk stødt ingefær
50 g mandler
25 g afskallede pistacienødder (vask evt. blot saltede pistacienødder og tør dem i et klæde)
50 g syltede appelsiner
125 g smør
75 g sukrin gold sirup
100 g kokossukker

Sådan gør du

DEJ
Potaske og hjortetaksalt røres ud i vandet. Lad det stå 5 minutter, så alle klumper forsvinder.

Mandelmel, kokosfibermel og xantangum blandes med alle de stødte krydderier i en rummelig skål. Det gøres nemmest med et piskeris – så behøver du ikke at sigte krydderierne i. Mandlerne smuttes og evt. salt og hinde fra nødderne på pistacienødderne skylles af i koldt vand. Den syltede appelsin hakkes groft. De hele smuttede mandler, pistacienødder og den hakkede frugt kommes i melblandingen og det hele blandes godt. Smør, sirup og kokossukker smeltes sammen i en gryde og kommes i mandelmel-blandingen. Vandet med potaske og hjorttaksalt kommes også i og det hele blandes godt sammen.

En lille aflang form fores med husholdningsfilm og dejen kommes heri. Den trykkes godt ud i kanterne og trykkes flad på toppen. Dejen sættes på i fryseren nogle timer, til den er hård men stadig kan skæres i skiver med en kniv.

BAGNING
Tænd ovnen på 150 grader varmluft.

Når brunkagerne skal bages, skær du dejen i så tynde skiver som du kan. Jeg bruger en skarp kniv men kan også anbefale en pålægsskærer eller en gammeldags rugbrødsskærer fra Raadvad – den brugte jeg i mange år, inden jeg fik ordentlige knive i mit køkken.

Brunkagerne lægges på bagepapir og bages 2 plader af gangen ved 150 grader, varmluft i ca. 7-9 minutter. Kagerne afkøles på en rist og gemmes i tætsluttende dåser. Smager bedst indenfor 3-4 dage, bag derfor kun et par plader af gangen – dejen kan holde julen igennem (hvis der altså er nok af den)!

Tips & Tricks
Ideen med garam masala i brunkager stammer fra Ninna Brenøe – tak for den! Garam masala er et indisk blandingskrydderi, som består af blandt andet koriander, spidskommen, nelliker, peber, kanel, ingefær og kommen. Det hører ikke umiddelbart hjemme i en dansk jule-småkage, men for søren hvor det fungerer godt.

Mandlerne skal smuttes, så de hænger godt fast i dejen under bagning.