Vegansk ris a la mande smager virkelig godt – også selvom man (som jeg) ikke er såååå glad for veganske “mejeri”-produkter. Den veganske udgave er supercremet og lettere end den klassiske udgave, og så brænder risengrøden ikke på, når man koger den på plantemælk. Prøv det – vi laver kun den veganske udgave til jul

 

10-12 personer

 

Du skal bruge
GRØD
2 dl vand
200 g grødris – eller risotto ris som ofte er af bedre kvalitet
1,5 l mandelmælk
1 tsk fint salt

DESUDEN
250 g mandler – skift gerne 1/3 ud med disse langtidsristede af slagsen
3 spsk vanilje ekstrakt
4-5 dl Alpro “piskefløde”
Måske 1 spsk sukker – smag dig frem.

TILBEHØR
Kirsebærsovs
Evt. lidt amarena kirsebær

Sådan gør du
Kom vand i en tykbundet gryde og kom risengrynene ved når det koger.  Kog risene i et par minutter ved konstant omrøring – det nemmeste er at bruge en flad træspatel så du får flyttet effektivt rundt på risene. Tilsæt mælk  og kog op. Lad grøden simre blidt med låget halvt på til grøden er lind og lækker og riskornene er bløde – det tager 45-60 minutter.

Tag grøden af varmen og rør salt i. Stil grøden på køl til den er helt kold – det er nemmest at lave den dagen før. Smut mandlerne. Tak et par stykker fra, så du har en fin og hel mandel du kan komme i  ris alamanden lige før servering. Hak resten (evt. sammen med de langtidsristede mandler) groft.

Rør den helt afkølede grød med vanilje ekstrakt (eller kornene fra vaniljestangen maset ud i lidt sukker) samt de hakkede mandler. Pisk Alpro’en til let skum og vend det meste i risengrøden. Måske bruger du det hele, måske bliver der lidt til overss – det kommer helt an på, hvor “flødeagtig” du vil have din ris a la mande. Smag til – måske skal den have lidt sukker, men Alpro er sødere end almindelig piskefløde, så hold igen med sukkeret. Stil ris alamanden koldt i nogle timer eller til dagen efter. Servér med kirsebærsovs og amarena kirsebær hvis man er til det.

Tips & Tricks
De langtidsristede mandler kan laves dage eller uger i forvejen. De er gode til mange andre ting end bare ris a la mande: Hakkede i konfekt, ristet med lidt fint salt som snack – eller som jeg oftest bruger dem: Ovenpå salater. – og dem kan vi jo godt bruge nogen af i juledagene…