Gougeres – små, luftige vandbakkelser med en tydelig smag af ost – perfekte til et glas vin før maden. Det er en fantastisk kombination, og som navnet antyder, franskmændenes opfindelse. Emmentaler er en god ost til disse små vidundere, men jeg bager dem oftest med enten ravost eller vesterhavsost som begge er danske. Ikke fordi det skal være dansk ost, men fordi de smager vidunderligt i varm mad – og dette er ingen undtagelse.

 

60-70 små bakkelser

 

Du skal bruge
100 g smør
2 dl vand
2 dl mel (ca 125 g)
½ tsk fint salt
3-4 æg
125 g fintrevet ost; ravost, vesterhavsost, emmentaler eller lign.

Sådan gør du
Tænd ovnen på 225 grader – ikke varmluft. Bring vand og smør i kog i en gryde og lad det koge til smørret er smeltet. Skru ned for varmen, kom melet i på én gang og rør godt, til dejen slipper grydens kant. Der skal røres godt til, så melet ikke klumper. Lad dejen bage igennem et par minutter på svag varme under omrøring. Kom derefter dejen over i en skål og lad den køle af 5 minutter.

Rør 100 g af den revne ost i men gem resten til ovenpå vandbakkelserne. Pisk æggene sammen i en lille skål. Rør nu de sammenpiskede æg i dejen – et lille splask af gangen. Rør til æg og dej er samlet i en homogen masse, inden du rører mere æg i. Fortsæt indtil dejen er lind nok til at kunne sprøjtes ud af et hul på størrelse med en en-krone i en sprøjtepose. 4 store æg passer ofte meget godt, men det kan svinge på grund af melets sugeevne og æggenes størrelse.

Kom dejen i en sprøjtepose og sæt små vandbakkelser på bagepapir – på størrelse med små blommer er god. Sørg for afstand mellem vandbakkelserne da de vokser til ca det dobbelte. De burde kunne være på en bageplade.

Drys med en smule af den tiloversblevne revne ost og bag vandbakkelserne i 14-18 minutter, til de er lysebrune. Sluk ovnen og sæt den på klem i 5 minutter. Tag derefter forsigtigt vandbakkelserne ud.

Servér dem lune til et glas vin, på et ostebord – eller bare som snack en fredag aften.

Tips & Tricks
Vandbakkelserne kan sættes på bagepapir og fryses rå. Når de er gennemfrosne kommer du dem blot i fryseposer. De kan bages direkte fra fryseren – tænd blot op i ovnen og smæk dem ind når den er varm. De skal have nogle minutter mere fra dybfrost, men ellers gør du blot som beskrevet ovenfor.