I min familie er der ingen jul uden ralle-rej kugler. Den ene halvdel trilles traditionelt i kokos – den anden tilføres noget så eksotisk som hindbærsyltetøj. Det er altid dem med hindbær der først forsvinder – der er noget lidt vidunderligt ved kombinationen mellem fede, søde kakaokugler og så den syrlige hindbærmarmelade. Lav rigeligt – de kan holde sig en uges tid på køl.
Ca. 50 kugler
Du skal bruge
200 g havregryn
40 g god kakao
100 g flormelis
100 g smør
100 g revet marcipan
2 spsk brun rom
1 spsk vand
1 spsk instant kaffe
DESUDEN
100 g kokosmel
3 spsk hindbærmarmelade
Sådan gør du
Smørret tages ud af køl et par timer inden havregrynskuglerne skal laves, så det bliver blødt og til at have med at gøre. Alle ingredienser blandes omhyggeligt – enten i røremaskine med dejkrog eller med hænderne. Massen skal bearbejdes indtil alle havregryn er farvet af kakaoen og massen er ensartet brun.
Massen trilles til små kugler på størrelse med en lille valnød, ikke større. Halvdelen af kuglerne trilles i kokosmel. I den anden halvdel af kuglerne laves en lille fordybning, fx med et rundt skaft fra en grydeske (diameter ca. 1 cm). Hindbærmarmeladen fyldes i et lille kræmmerhus eller i en frysepose. Klip et hul (i kræmmerhuset eller posen) netop så stort, at hindbærkernerne kan komme igennem. Fyld den lille fordybning i havregrynskuglerne med marmelade.