Jeg underviser de hyggeligste landmænd i madlavning. De er alle over 60 år – den ældste, Vagn, er 82. Det er som at være medlem af en mandeklub – et peek ind i en ukendt verden, hvor mænd er mænd, uden kvinder til at lægge låg på, rette på dem eller kommentere på snart det ene, snart det andet. Det er helt igennem en fornøjelse at være vidne til og vi hygger os gevaldigt. Nå, mænnerne skulle også lære at bage et brød, og rammerne for et aftenskolekursus giver ikke helt plads til koldhævede ølandsboller, eller surdej udviklet over 5-6 dage, så hvad gør en klog? Dette brød er udviklet på al den erfaring jeg har med at få brød til at smage godt – også selvom det har været kort tid undervejs. Resultatet er et saftigt madbrød som kan røres, hæves og bages på 5 kvarter. Og det smager ret så dejligt.

 

1 brød / 6 personer

 

Du skal bruge

DEJ
25 g gær
4 dl vand
1 tsk honning
1 spsk olie
2 dl havregryn
5 dl hvedemel
½ spsk salt

DESUDEN
2 spsk olie
2 spsk vand
1 spsk hakket rosmarin, timian eller eller oregano

Sådan gør du
Varm 1 dl vand til kogepunktet og bland det med de andre 3 dl vand i en rummelig skål. Vandet skulle nu gerne være omkring 40 grader varmt. Rør gæren ud i vandet og rør honning og olie i. Mål havregryn og hvedemel af og rør det i gærblandingen. Dejen skal have konsistens som grød.

Rør nu godt med en elpisker (med dejkroge på) i nogle minutter, til dejen begynder at blive lidt ‘lang’ og mere sammenhængende – det tager 5 10 minutter. Du kan også være sej og røre dejen i hånden med en ske. Rør saltet i dejen til sidst.

Fór en bageform eller et ildfast fad med bagepapir, ca. 20 x 20 cm. Kom dejen i formen med en dejskraber. Dejen behøver ikke at fylde hele formen. Dæk dejen først med husholdningsfilm og dernæst med et viskestykke og sæt den til hævning et sted, hvor der er lunt – den må ikke stå i træk. Lad dejen hæve 30-40 minutter.

Tænd ovnen på 250 grader og lad den blive godt varm, mens dejen hæver. Pisk olie og vand sammen i en lille skål. Pil bladene af krydderurterne og kassér stænglerne. Hak bladene fra krydderurterne fint og kom dem i skålen med olie og vand. Pisk sammen og stil til side.

Når dejen har hævet, fordeles olieblandingen på dejen med en ske. Pas på du ikke trykker luften ud af dejen. Sæt formen i ovnen og bag i 25-30 minutter, eller til brødet er mørkt gyldent. Tag eventuelt brødet ud af ovnen og formen, og bank i bunden af det: Det skal lyde hult – ellers skal det have 5 minutter mere.

Lad brødet køle lidt af på en rist. Skær det over på midten og skær i skiver. Servér til suppe, en sammenkogt ret eller som sandwich dagen efter.

Tips & Tricks
Brødet skal bages så snart det er hævet; jeg har prøvet at glemme det lidt og det nåede at hæve voldsomt op – og klappe sammen igen da det kom i ovnen. Så – hold lidt øje med det og kom det i ovnen når det har nået knap dobbelt størrelse – så skal ovnen nok gøre resten.