Kylling i karry er indbegrebet af min barndom: Mild og god karrysovs lavet på opbagning, så den fylder i munden på den helt rigtige måde. Kogt kyllingekød plukket af benene og revet i strimler, der kan rumme uanede mængder sovs. Serveret med ris – og hvis der skal være fest – en mængde forskelligt tilbehør der giver knas, frisked og lidt syre.

4 personer

 

Du skal bruge
KYLLINGEFOND
1 frigående eller øko kylling, gerne over 1200 g
1 stort eller 2 mindre løg
3-4 gulerødder
2 fed hvidløg
10 hele peberkorn
2 friske eller 4 tørrede laurbærblade
1 spsk god grøntsagsbouillon

DESUDEN
4 spsk mel
4 g smør
2 spsk alm. mild karry (madras)
1 dåse kokosmælk
Salt, peber og måske et nip sukker
Måske lidt hønsebouillon

TILBEHØR
Kogte ris
Hårdkogte æg, skåret i mindre stykker
2 røde peberfrugter, skøret i 5 mm tern
150 g peanuts, ristet let på panden
100 g kokosmel, rister let på panden
1 ds mandariner
Mangochutney

Sådan gør du
FOND
Parter kyllingen i lår, vinger og bryststykke. Kom stykkerne samt rygstykket i en rummelig gryde og dæk med vand. Bring gryden i kog og lad kyllingen koge 5-10 minutter mens du skummer urenheder fra overfladen over flere omgange.

Mens kyllingen koger, skæres grønsagerne i grove stykker. Når kyllingen er skummet nogle gange og vandet begynder at være rent på overfladen, kommes grøntsager og alle andre ingredienser til fonden i gryden. Lad kylling og grønt simre i ca. 20 minutter, til brystkødet er akkurat mørt. Tag bryststykket op, læg det i et fad og lad resten simre videre i yderligere 20-25 minutter, til vinge- og lårstykker også er møre. Tag også dem op. Si fonden (smid grøntsagerne ud) og lad den koge videre i ½-1 times tid, eller hvor lang tid du nu har, så smagen bliver kraftigere.

DERNÆST
Pluk kødet af bryst, lår og vinger efterhånden som det køler lidt af; kødet skal rives i ikke for store strimler. Læg det til side.
Hæld fonden i en kande, skyl gryden af og sæt den over blusset igen. Lav en opbagning af smør og mel og bag den igennem et par minutter. Kom karry ved og bag endnu et par minutter. Spæd ca. 5 dl af fonden i sovsen over flere omgange mens du pisker godt imellem hver gang, så sovsen ikke klumper. Kog sovsen op og kom kokosmælk i. Lad sovsen koge stille i ca. 10 minutter under hyppig piskning. Hvis kyllingesmagen ikke er fremtrædende nok, så supplér med lidt hønsebouillon. Smag derefter sovsen til med salt, peber, måske et nip sukker og ekstra karry hvis den trænger.
Kom det plukkede kyllingekød i sovsen. Lad den simre endnu et par minutter så kødet varmes godt igennem. Smag til igen.

Jeg spæder oftest lidt ekstra fond ved når kødet er kommet i, for at gøre sovsen tyndere – den skal være forholdsvis tynd, så oplevelsen i munden ikke bliver for voldsom.

Servér kyllingen med ris – og hvis du skejer ud som ristaffel med hele udtrækket af tilbehør, serveret i små skåle.