Denne ret med kylling er undervurderet: Ja, det er en ægte 80’er-ting. Ja, den strutter ikke af sundhed. Og ja, den feder helt sikkert. Men altså – 2 gange om året skal man unde sig selv at lave denne ret, for den er undervurderet: Foreningen mellem blød ostesovs, paprika-stegt kylling og al dente broccoli er mageløs. Herhjemme bruger vi kun kniv og gaffel til at skære kyllingen ud – resten af tiden søber vi ostesovs (med og uden broccoli) op med brød som vi blot river fra hinanden i grove bidder. Når fadet er tomt er alle mætte, og sidder små-lykkelige omkring bordet og bedyrer at “det skal vi altså snart have igen”.
Osten til sovsen laves på rester men der skal være lidt at vælge imellem: En blødere ost, måske en mellemlagret skæreost, et stykke ost med lidt mere kant, fx en emmentaler eller gouda og så lidt hård-ost til at skabe kant; parmesan, pecorino, gran padana eller lign. Lidt gorgonzola smager også dejligt til både kylling og broccoli. Du skal bruge mest af de milde typer, lidt mindre af emmentaleren og mindst af de hårde. Ostesovsen bliver aldrig helt ens fra gang til gang – og det er som det skal være.
4 personer
Du skal bruge
50 g smør
4 spsk mel
6½ – 7 dl mælk
2-300 g osterester – både milde og nogle med kant
1 lille broccoli
4 kyllingebryster
1 spsk olie
½ tsk paprika
Salt og peber
1-2 dl pankorasp eller anden grov rasp
Lidt olie på toppen
TILBEHØR
Flutes eller et godt brød
Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader.
OSTESOVS
Smørret smeltes i en gryde. Melet kommes ved og opbagningen bages af et par minutter under omrøring med piskeris. Mælken spædes til lidt efter lidt, pisk godt mellem hver gang, så sovsen ikke klumper.
De bløde osterester befries fra skorpe og skæres i tern – de helt hårde oste rives på et rivejern. Kom det meste af osten i sovsen og lad det smelte ved hyppig omrøring. Smag på sovsen og tilsæt yderligere ost – mild eller med mere smag – alt efter hvordan du ønsker at sovsen skal være. Når al ost er smeltet og sovsen er jævn, smages den til med lidt peber og måske en smule salt. Sluk for sovsen og stil den til side.
KYLLING OG BROCCOLI
Skær broccolien i små buketter – gerne med lang stilk så stokken fra broccolien også bruges. Kog buketterne op i godt saltet vand i 2 minutter og si dernæst vandet fra. Der skal være godt med bid i broccolien da den tilberedes yderligere i ovnen.
Del kyllingebrysterne på langs og steg dem i olie på en pæn varm pande. Krydr med salt, peber og en smule paprika. Steg dem et par minutter på hver side – de skal stadig være rå i kernen da de tilberedes videre i ovnen.
SAMLING AF RETTEN
Fordel kyllingestykkerne i et ovnfast fad og fordel broccolien ovenpå. Pisk ostesovsen igennem og hæld den over; ja – der er meget sovs og det skal der også være. Drys pankorasp på toppen og stænk lidt olivenolie på (det hjælper raspen med at blive endnu mere sprød). Sæt fadet i midten af ovnen og bag retten i 15-20 minutter, til ostesovsen bobler godt og raspen er gylden og sprød. Det kan være at du skal give lidt grill til sidst, så retten får en god farve.
Servér rygende varm med masser af godt brød. Salaten som kunne give lidt sundt modspil gemmer vi til en anden dag.