Man skal ikke kimse af kål – især ikke når man tilbereder det, så sødmen og mildheden i kålen får lov til at træde frem i lyset. Okonomiyakier – japanske pandekager med kål – fik mig til at tabe både øjne og kæbe første gang jeg lavede dem: “Ja ja, da; det er sikkert en udmærket kålret og dem kan man jo ikke få for mange af”. Men okonomiyakier er så meget mere end det; de er en lille eksklusiv bid af himmerrige, søde og milde, bløde i midten og sprøde i kanten. Toppet med mayo og en skarp sovs, måske lidt smuldret tang og – for de hardcore – lidt tørrede tunflager – bliver det milde og søde perfekt balanceret af fedme, syre og skarphed fra ingefær.
Du kan nøjes med at lave pandekagerne og blot spise dem med et drys salt og lidt mayo rørt med chilisovs – det når man langt med. Eller du kan spise dem med hele udtrækket – okonomiyakisovsen kan holde flere uger i køleskabet. Opskriften er yderst blodsukkerstabil.
4-6 stykker / 2 personer til hovedret og 4 til frokost
Du skal bruge
OKONOMIYAKI
350 g fintsnittet spidskål
3 forårsløg i tynde skiver
1½ dl kikærtemel
1 tsk fint salt med top
3 æg
1½ dl koldt vand, måske lidt mindre
4-6 tynde skiver bacon, halveret (kan udelades)
2-3 spsk neutral olie, til stegning
OKONOMIYAKI SOVS
½ dl tamari (japansk soya eller blot lys soya)
½ dl koldt vand
2 spsk risvinseddike (eller blot alm. æblecidereddike)
2 spsk worcestershiresovs
2 spsk kokossukker (eller alm. sukker)
1 tsk fintrevet ingefær, måske lidt mere
Lidt majsstivelse eller lys sovsejævning.
DESUDEN
En god mayonaise, gerne japansk kewpie
lidt tørret tang
bonitoflager (tørret røget tun)
Sådan gør du
Start med okonomiyakisovsen: Kog alle ingredienser bortset fra maizena/sovejævner i et par minutter, til sukkeret er opløst. Jævn med maizena rørt ud i lidt vand eller blot sovsejævner, til sovsen tykner let. Hæld på glas og stil på køl, den holder sig fint et par uger.
OKONOMIYAKI
Snit kålen så fint du kan – jeg bruger en mandolin. Skær forårsløg tyndt og bland med kålen i en rummelig skål. Pisk kikærtemel og salt med æggene i en anden skål, og pisk vand i, til du har en tyk pandekagedej. Vend dejen i kålen og vend det hele godt rundt, så al kål er dækket af dej.
Varm et par spsk olie op på en pande. Sæt pandekager med to skeer på panden, større eller mindre, som du nu vil have dem. Klap pandekagerne flade med en spatel, ca. 1½ cm tykke og læg evt. et par skiver bacon på hver. Læg låg på panden, skru ned på medium varme og lad pandekagerne stege 6-10 minutter. Vend dem når overfladen er godt brunet. Steg på baconsiden i yderligere 6-8 minutter, til baconen er sprød og kålen er gennemtilberedt (mærk efter med en kniv om kålen er blød).
Server okonomiyakier nystegte med mayo, okonomiyakisovs, tørret tang og evt. bonitoflager. Hver mand færdiggør selv sin okonomiyaki ved bordet.
Tips & Tricks
Okonomiyakisovsen er inspireret af Tove Nilssons sovs i bogen “Ramen” – tak for den!
Du kan vende mange forskellige grøntsager i pandekagedejen – blot de er fintsnittet, så de kan nå at gennemtilberede; blomkål, broccoli, revne gulerødder, hakket grønkål, spinatblade, hele ærter, kartofler i skiver. I stedet for bacon kan du vende en rest proteiner i dejen; lidt strimlet kylling eller anden rest kød, revet ost eller fast tofu, for dem der kan lide det. Det bliver ikke nødvendigvis okonmiyakier – men det smager dejligt og er en velkommen måde at bruge sine rester på.