Dette er en meget nem dessert … det er det virkelig. Hvis du tror at husblas og dig ikke er et godt match (og måske har prøvet fromage med svuppet bund, trævler, eller bare en dessert der skulle have stået af sig selv – og ikke gjorde det) – så prøv lige den her, hvor husblassen blot skal dumpes ned i varm væske, ind på køl, og voila – så er der dessert!

Jeg bruger ikke så meget husblas i mine desserter, så panna cottaen er fløjlsblød og lige til at dykke ned i. Den fede smag fra fløde og vanilje brydes af en diskret kardemommesmag og friskheden fra appelsinen.

 

10 små eller 6 almindelige portioner.

 

Du skal bruge
PANNA COTTA
2 blade husblas
5 dl piskefløde
1 dl rørsukker
1 spsk vanilje ekstrakt
skal af 1 af appelsinerne der bruges til siruppen
2-3 grønne kardemommekapsler

APPELSIN SIRUP
4 appelsiner, ikke overfladebehandlede
1½-2 dl rørsukker
1 spsk vanilje ekstrakt

Sådan gør du
PANNA COTTA
Husblassen udblødes i en skål koldt vand – den skal stå i mindst 10 minutter. Fløde, rørsukker og vanilje ekstrakt kommes i en gryde. Den ene appelsin som skal bruges til siruppen skrælles med en tyndskræller, og skrællen kommes ned til fløden. Kardemommekapslerne mases let med siden af en stor kniv og kommes også i fløden, der bringes til lige under kogepunktet under jævnlig omrøring: Lad fløden simre 5 minutter, tag den derefter af varmen og lad den trække 5-10 minutter. Husblassen tages op af vandet, knuges fri for overskydende væske og kommes i fløden. Rør rundt så husblassen opløses – det tager ikke mange sekunder. Flødes sies over i en skål, der stilles til side. Når fløden begynder at tykne let, omrøres den, så vaniljekornene fordeler sig i fløden, og den hældes i portionsglas, der filmes og sættes på køl – mindst 3 timer og gerne til dagen efter.

APPELSIN SIRUP
De resterende 3 appelsiner med skræl, skrælles ligeledes og skæres i 1 mm tynde strimler, som igen skæres i tern på ca. 1×1 mm. Du kan også bruge et juliennejern til at strimle med, og så hakke strimlerne fint. Den resterende skræl skæres af appelsinerne og kasseres. Bådene skæres ud af appelsinhinderne – du kan se hvordan man nemmest gør her. Appelsinbådene sættes til side og saften fra de “tomme” appelsiner presses i en skål. Husk at få saften fra spækbrættet med også. Saften sies og måles af – der er sikkert 1½-2 dl. Saften kommes i en gryde, og samme mængde rørsukker måles af og kommes ligeledes i gryden. Saften koges op og skummes – det gøres ved at fjerne den lille krans af skum der ligger i overfladen af saften ude i kanten med en lille ske. Når saften er skummet, tilsættes vanilje ekstrakten og de små appelsinskræl-tern. Siruppen koges i ca. 10 minutter eller til den når 106-107 grader (et almindeligt stegetermometer kan bruges til at måle med). Gryden tages af varmen og siruppen hældes i en skål og sættes til afkøling. Har du ikke et termometer, så kog siruppen i de 10 minutter og tag den dernæst af varmen.

ANRETNING
½ times tid inden servering vendes appelsinfileterne i den afkølede sirup. Panna cottaerne tages ud af køleskabet og sirup og appelsinfileter fordeles ovenpå.