Phad thai er en af Thailands mest kendte retter, ofte refereret til som stegte nudler med grøntsager, æg og ofte rejer eller kylling. Den kan tilberedes banalt og kedeligt – eller den kan tilberedes med det rigtige twist af spicy chili, en smule syrlighed fra tamarind – og med grøntsager der stadig har bid. Jeg vil anbefale det sidste. Phad thai er én af de retter hvor alle ingredienser forberedes før wokken tændes, for når først der steges – så skal det gå stærkt.

 

4 personer

 

Du skal bruge
200 g 5 mm brede risnudler

STIR-FRY SOVS
2 spsk fiskesovs
2 spsk honning
3 spsk lys soyasovs
3 spsk tamarindsovs

DESUDEN
1½ dl peanuts
2 fed hvidløg
4-5 forårsløg
150 g bønnespirer
3-400 g grøntsager i små stykker, fx minimajs, rød peber, rødløg og sukkerærter
1 rød chili
3-400 g kyllingebryst, ca. 2 bryster uden skind
1 tsk tørret stødt ingefær
4 æg
4 spsk olie til stegning
1 lime

Sådan gør du
Nudlerne sættes i blød i rigeligt koldt vand i ca. 20 minutter. Ingredienserne til sovsen røres sammen. Peanuts hakkes groft. Alle grøntsagerne klargøres og holdes adskilt i små skåle eller på et stort skærebrædt: Hvidløg skæres i ultratynde skiver. Forårsløg deles på langs i kvarte, der alle skæres i 4 cm lange stykker. De blandede grøntsager skæres i små stykker, fx. minimajs i 1 cm stykker, peberfrugt i 4 cm strimler, rødløg i tynde både og sukkerærter halveret på langs.  Toppen af chilien skæres af og den rulles på bordet, så de små frøkerner indeni løsner sig. Kernerne bankes ud i vasken og de værste frøstilke fjernes med en kniv eller pincet. Skæres i tynde ringe – tag et par stykker fra til pynt.

Kyllingebrysterne skæres i tynde strimler: Halvér brysterne så de får den halve tykkelse og skær stykkerne i 1-2 mm tykke strimler. Pisk æggene sammen i en skål.

Varm wokken op for fuldt blus. Steg de hakkede peanuts til de er gyldne og dufter, kom dem i en skål og kassér evt. sort fnulder eller brændte stykker. Kom 1 spsk olie i wokken og varm op igen. Steg kyllingen og krydr den med det tørrede ingefær. Kom i en rummelig skål. Kom endnu en spsk olie i wokken og steg de blandede grøntsager 1-2 minutter max. Kom forårsløg, hvidløg og chili ved og steg yderligere et minut. Kom alle grøntsager op i skålen til kyllingen.

Kom yderligere en spsk olie i wokken og varm op igen. Steg de udblødte nudler i olien sammen med 1 dl vand og lad dem stege et par minutter. Vend dem ofte og træk dem fra hinanden. Spæd evt. til med yderligere vand undervejs, så de ikke klumper sammen.  Når nudlerne har stegt et par minutter, skubbes de over en den ene side af wokken, og den sidste spsk olie kommes i den tommes side af wokken. Æggene hældes i olien og røres lidt rundt. Når de er halvstivnede, vendes nudler og æg sammen. Sovsen hældes over, kylling, grønt og bønnespirer kommes i, og det hele vendes godt sammen. Serveres straks med de ristede peanuts og lidt chili på toppen samt en limebåd ved siden af.

Tips & Tricks
Tamarind er en lang frugt, der oftest sælges tørret og presset til små, mørke blokke – den fås hos de fleste asiatiske købmænd. Det er nemt at lave tamarindsovs: Bræk et stykke af blokken, læg det i en skål og overhæld med kogende vand. Lad den bløde ud i nogle minutter, mos den lidt med en ske undervejs, og hæld den udblødte tamarind i en sigte med en skål under, til at samle sovsen op. Pres tamarindkødet godt i sigten så du får så meget smag med som muligt. Kassér frugtkødet og brug den sigtede sovs. Man kan sagtens købe færdig tamarindsovs – oftest er de dog tilsat både sukker og andre ingredienser, hvilket forringer smagen en del (eller nærmest uspiselig – jeg har smagt nogle stykker efterhånden). Hvis du bruger færdig tamarindsovs, så sørg for at købe én uden andre tilsætningsstoffer, end hvad der forlænger holdbarheden – det fungerer udmærket.