En lille, intens oplevelse – denne chokoladecreme. Den er fløjlsblød og jeg kender ikke nogen anden dessert, der har denne himmelske konsistens, måske lige bortset fra crème anglaise der kommer tæt på. Pot de crème minder om en chokolademousse, hvor man vælger at servere flødeskum og chokoladecreme hver for sig – og så blande herlighederne ske for ske, når man spiser. Pot de crème er oplagt til gæstemad, fx til nytår; desserten skal laves timer i forvejen – og så kan man bruge resten af chokoladen fra overtrækket af julekonfekten.

 

8 personer

 

Du skal bruge
150 g chokolade, ca. 70%
2 dl piskefløde
2 spsk sukker
1 dl meget stærk kaffe eller 1 dl vand og 2 spsk instant kaffe
2 spsk orangelikør
4 æggeblommer

DESUDEN
Ca. 2 dl piskefløde samt lidt pyntegejl

Sådan gør du
FOODPROCESSOR
Bræk chokoladen i mindre stykker, kom det i foodprocessoren og kør til det er finthakket. Kom orangelikør og æggeblommer i, og det kør kortvarigt til blommer og likør er blandet med chokoladen. Varm fløde, kaffe og sukker op til kogepunktet i en lille kasserolle, start foodprocessoren igen og hæld fløde-kaffe blandingen i chokoladen i en tynd stråle. Lad maskinen køre 30-40 sekunder, til al chokoladen er smeltet og hele herligheden er blandet til en klumpfri, blød chokoladesovs.

MANUELLA
Hak chokoladen meget fint og kom den i en skål. Varm fløde, kaffe og sukker op til kogepunktet i en lille kasserolle. Hæld flødeblandingen over chokoladen i 3-4 omgange, og rør godt med en ske mellem hver omgang, så fløden danner en lille emulsion med chokoladen og ender som en klumpfri, blød chokoladesovs.

… HEREFTER
Fordel chokolademassen i små glas eller kopper (der skal ikke meget i hver) og sæt det på køl i nogle timer, eller til dagen efter.

Lige inden servering, piskes et par dl fløde til blødt skum, og hver pot de crème toppes med rigeligt flødeskum. Pynt evt med lidt guldglitter eller andet gejl.

Tips & Tricks
Pot de crème kan naturligvis også laves med cognac eller anden likør – eller uden, hvis den skal være alkoholfri. Så skvætter man blot et par spiseskefulde mere kaffe i.