Raita er drænet yoghurt rørt med krydderurter og chili – den indiske variant af tzatiki. Den laves i utallige versioner, med mynte og chili vendt med agurk og tomat som den mest gængse. Jeg foretrækker raita med koriander og undlader tomaterne. Spis den til al mad med ‘varme’ krydderier og gerne med brød til. For mig udgør en velkrydret raita og et nybagt naanbrød et måltid i sig selv.

 

En skålfuld

 

Du skal bruge
500 g drænet yoghurt (jeg køber græsk eller tyrkisk 10 %)
1 stort fed revet hvidløg
1 tsk citronsaft
1 bundt friske, hakkede koriander
1 tsk salt, peber
2 grønne chili (supermarked standard, dvs. lange, tynde)
3-4 spsk mælk eller fløde
1 agurk

Sådan gør du
Rør yoghurt, hvidløg, citronsaft og koriander sammen. Krydr med salt og peber. Hak chilien fint og vend ca. halvdelen i raitaen – gem den anden halvdel til at justere styrken med senere. Rør evt. raitaen op med lidt mælk eller fløde, hvis den skal være mere lind. Flæk agurken på langs og skrab kernerne ud – det gøres nemmest med en teske. Kasser kernerne. Flæk de halve agurker igen, således at du har 4 kvarte, og skær disse i 3 mm tynde stykker. Vend dem i raitaen.

Lad raitaen trække et par timer og smag den dernæst til. Raitaen kan laves dagen før – det bliver den kun bedre af.

Tips & Tricks
Raita kan laves med mange andre krydderurter: Med persille og dild til en grillet laks, med mynte til lam, med eller uden agurk osv. Kort sagt: Valget af krydderurter afhænger af, hvad den skal spises sammen med. Dog foretrækker jeg at holde den i grønne nuancer.