At lave sin egen pasta er lidt nørdet – det indrømmer jeg. Men det tager faktisk ikke så lang tid, det gør det ikke. Og når nu det smager såååå meget bedre, så skal man unde sig en hjemmelavet pasta ind imellem.
Man kan lave pasta af mange typer mel – jo finere malet mel – jo finere pasta. Den mest gængse er ‘Tippo 00’ som er meget fintmalet – den er god til fine sovser med sart smag eller fyld som fx en blendet tomatsovs, eller hvis pastaen blot skal vendes med olivenolie og hvidløg. Jeg laver oftest en lidt grovere pasta på durumhvede der er en smule grovkornet. Den smager af mere, giver lidt bid og er god til grovere tomatsovser, ragú og fyld med smæk på smagen. Men du kan også bare bruge det mel, du nu engang har i spisekammeret – din hjemmelavede pasta vil under alle omstændigheder smage helt forrygende!
4 personer
Du skal bruge
275 g hvedemel, Tippo 00, durumhvede eller blot almindelig hvedemel – måske lidt mere
½ tsk fint salt
3 store æg
Evt. lidt koldt vand
Sådan gør du
Vej melet af og kom det i en rummelig skål sammen med saltet. Det er vigtigt at det er fint salt, da den grove salt ikke opløses i dejen, og dermed kommer til at hænge fast i pastamaskinen. Kom æggene i og kom lidt koldt vand i et glas, som du stiller ved siden af dejfadet. Rør i dejen med et par fingre indtil dejen ligger i store klumper i skålen. Ælt den derefter sammen og vurder, om dejen hænger godt sammen – den skal umiddelbart føles som en mørdej. Er dejen lidt for våd, tilsætter du lidt mere mel. Er den derimod for tør, tilsætter du lidt af vandet – det gør du nemmest ved at gøre fingrene lidt vøåde og ælter videre.
Dejen skal æltes mindst 10 minutter og gerne 15. Den skal være elastisk og jævn og kan som regel æltes direkte på køkkenbordet uden tilførsel af mere mel. Dejen er æltet færdig, hvis du kan trække i den, uden at den trækker sig synderligt sammen igen. Dejen pakkes stramt ind i film og lægges på køl i minimum ½ time, men gerne til næste dag.
Så skal der rulles:
Del dejen i 4 nogenlunde lige store dele. Træk den ene del til et rektangel på ca. 10 x 30 cm – det er ikke så vigtigt hvor langt det er. Indstil pastamaskinen til tykkeste rulning (som regel trin 7 eller 9 på pastamaskinen). Sæt pastadejen ned mellem de to valser og rul den igennem. Gentag dette 2-3 gange – læg gerne dejen sammen mellem hver rulning. Sørg også for at skifte imellem hvilken ende du starter med at komme i pastamaskinen – så trækker maskinen mere jævnt i dejen, som derved bliver nogenlunde lige elastisk over det hele. Når du har rullet den første 1/4 af dejen, gentager du med de sidste 3 stykker dej.
Når alle 4 dejstykker er rullet på den tykkeste indstilling på maskinen, gentager du processen – blot 1 trin tyndere: Rul igen hvert stykke dej 3-4 gange og skift start- og slut ende når du ruller. Læg dejstykkerne til side på lidt meldrysset bord, efterhånden som du får rullet dem.
Hvor tynd du vil have din pasta er op til dig: Jeg plejer at stoppe på trin 2 eller 3 – ellers bliver de for tynde, synes jeg. Men – det kommer an på, hvilket udtryk du vil have på din pasta samt hvilken mel du har brugt: Tippo 00 kan rulles meget tynd, durum ikke helt så tynd.
Når pastapladerne har den ønskede tykkelse, lader du dem hvile ca. 10 minutter på bordet. Husk at drysse med en smule mel. Når pastaen har hvilet, flytter du håntaget i din pastamaskine fra de glatte valser til skærevalserne. Der er som regel 2 bredder at vælge imellem, jeg vil anbefale at du starter med at lave de brede pastaer. Når du så har fået lidt rutine og fornemmelse for dejen, kan du gå igang med de tynde… Stik en plade i valsen og rul. Så snart pastaen er kommet igennem maskinen, så giv pastaerne lidt ekstra mel og skil dem ad, hvis nogle hænger lidt sammen. Pastaen kan sagtens klare en del mel – det ryster du af inden du koger den.
DEREFTER
Den færdige pasta kan ligge og hvile på bordet op til et par timer – derefter risikerer du at den bliver for tør og knækker, når du tager fat i den.
Sæt en gryde med masser af vand over. Når vandet koger, salter du det godt. Italienerne siger at pasta skal koges i vand der er ligeså salt som Middelhavet… jeg bruger gerne ½ dl salt til engrydefuld. Når vandet koger, ryster du det overskydende mel af pastaen og kommer det forsigtigt i gryden. Hjemmelavet pasta skal kun koge i kort tid – et par minutter måske. Det kommer an på tykkelsen samt hvilken meltype du har brugt. Smag dig frem og tag pastaen af varmen når du synes at den er kogt men stadig har en smule bid. Hæld den til afdrypning i en sigte og servér med det samme.
Tips & Tricks
Pastadej kan holde sig 3-4 dage på køl, så du kan evt. lave dejen et par dage før du skal bruge pastaen – eller du laver dobbelt portion og spiser pasta med et par dages mellemrum.
Hvor meget mel du skal bruge, kommer an på hvilken type mel det er samt fugtindholdet i melet. De 275 g mel + 3 store æg og en smule vand passer ofte, men hav et ekstra æg parat hvis din pastadej smuldrer; så pisker du et 4. æg sammen og drypper i, til dejen er smidig og sammenhængende.