Jeg udviklede denne opskrift kort før jeg – tilfældigvis – skulle til London, hvor man kan købe mange forskellige mærker af scottish shortbread. Min favorit har i mange år været Walkers som man også kan få herhjemme, og da vi skulle holde fest kort efter Londonturen tog jeg et par pakker med hjem, i en erkendelse af at jeg havde arbejde nok med buffet til 50 personer, til også at bage småkager. Walkers smager stadigvæk godt – men de hjemmebagte er altså bedre!

Denne opskrift er baseret på den originale skotske opskrift på shortbreads, hvor mel, smør og sukker blandes i et 3:2:1 forhold. Som med mørdej skal dejen ikke æltes men blot samles så den ikke bliver sej og tør. Shortbreads kommer i mange former og kan bages sammenhængende eller skåret ud hver for sig.

16-20 stk

Du skal bruge
300 g hvedemel
200 g saltet smør, blødt
100 g sukker

Sådan gør du
I RØREMASKINEN
Det bløde smør kommes i røremaskinen og køres cremet med kagespatlen et minuts tid. Sukkeret kommes ved og blandingen køres nogle minutter til det er lyst og venligt. Det kan være nødvendigt at skrabe dejen ned af skålens sider med en dejskraber ind imellem. Røreskålen tages ud af maskinen og melet sigtes i ad et par omgange og vendes i pr. håndkraft med en dejskraber til dejen er jævn – ikke længere. Dejen samles og formes så vidt muligt til en firkant.

MANUELLA
Det bløde smør og sukkeret røres med et piskeris et par minutter til det er blødt og cremet. Melet kommes i og dejen røres sammen med en træske til den er nuldret og melet er indkorporeret i smørret. Dejen samles og formes så vidt muligt til en firkant.

Dejen rulles ud på et stykke bagepapir der er drysset med en smule mel, til 1 cm tykkelse. Det kan godt betale sig at måle efter, da noget af det delikate ved et shortbread er, at de hverken er for store, for små, for tykke eller for tynde. Rul så vidt muligt ud i et rektangel. Skær nu dejen igennem så dine shortbreads får den ønskede størrelse – jeg laver dem 2½ cm brede og 6-8 cm lange. Prik hver shortbread med en gaffel og sæt dejen på køl en times tid.

Tænd ovnen på 170 grader, ikke varmluft. Sæt nu småkagerne med et par cm mellemrum på bagepapiret på en bageplade. Du kan også bage dejklodsen samlet og skære shortbreadene fra hinanden efter bagning, men jeg kan godt lide at hver enkelt shortbread bliver gylden og sprød på alle kanter.

Bag småkagerne 20-25 minutter til de begynder at få en smule farve i kanterne. Det kan godt betale sig at vende bagepladen undervejs i bagningen, hvis din ovn ikke varmer jævnt (det gør de sjældent). Shortbreads skal være blege og kun netop gennembagt. Tag dem ud og lad dem køle af på en rist. Spis dem indenfor et par dage (det plejer ikke at være noget problem).