Min jagt på hjemmebagt brød der smager virkelig godt, og som ikke får blodsukkeret op og ringe har taget et stykke tid. 2½ år faktisk, siden jeg fik diabetes. Jeg har faktisk været meget bedre til at udvikle desserter og kager der er blodsukkervenlige, men brød – det har været en udfordring. Der er ikke noget at sige til det; når man bager uden hvedemel (som er nogenlunde ligeså slemt for diabetikere som sukker) så er man ret begrænset, da det er hvedemelet der giver både struktur og sprødhed til bagværk.

Nu har jeg fundet, øvet og naglet nogle boller, som smager så godt at de kan serveres for hvem som helst – mit succeskriterie for diabetesvenlig mad. Masser af både æg og hytteost ledsager havregryn i bollerne, så kulhydraterne herfra ikke fiser lige i blodbanen, men sløves af fedt og proteiner. Bollerne er dog hverken “æggede” som meget LCHF/low carb bagværk og heller ikke specielt syrlige af hytteosten. Solsikkekernerne giver sprødhed og en dejlig nøddesmag. Giv dem en chance hvis du vil spise lidt mere blodsukkervenligt – de tager under 10 minutter at røre sammen!

 

10 stykker

 

Du skal bruge
250 g havregryn
1 tsk fint salt
1½ tsk bagepulver
300 g hytteost, helst 4%
4 æg

DESUDEN
Ca. 2 dl. solsikkekerner

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Blend havregryn til groft mel eller giv dem en tur i en mini-hakker. Der må gerne være hele havregryn i melet, blot det meste er kørt til groft mel. Kom salt og bagepulver i og bland det godt.

Blend hytteost og æg i en rummelig skål og kom havregrynene ned i æggeblandingen. Rør det godt sammen med en ske og lad dejen stå 5-10 minutter, til havregrynene har suget noget af væsken. Dejen skal være blød men til at forme med våde hænder. Form kugler af dejen – ikke for store – og tril dem i solsikkekerner så de er godt dækket. Stil bollerne på en bageplade og tryk dem let flade, måske 2½-3 cm høje.

Bag bollerne i 20-25 minutter, til de er godt brune på både over- og underside, og lyder hult når du banker med fingeren i bunden af en bolle. Lad dem køle let af.

Jeg spiser dem med (tand)smør til morgenmad, og med ost og pålæg til frokost, når jeg bliver træt af rugbrød. Og så fryser jeg dem ned, så jeg blot kan tage et par stykker op af gangen. Nogle gange får de en tur på brødristeren, men ofte har jeg bare en bolle med på farten, som jeg gnaver når jeg bliver sulten.