Vi drikker denne toddy hver jul: Gerne på selve juleaftensdag, hvor vi så vidt muligt mødes med dem vi holder jul med, allerede tidligt på eftermiddagen. Så er der tid til at lave maden færdig sammen, drikke toddy og spise småkager – det orker vi nemlig ikke efter julemaden. Vi tænder bål i haven – og hvis vejret ikke er til det – blot grillen under halvtaget på terrassen. Så slæber vi tæpper ud og sidder med den varme toddy (med et ordentligt skvæt rom i) og lidt ingefærsmåkager. Det hele varer ikke særlig længe, for så fryser vi og julemaden venter på at blive færdiggjort. Men det er en magisk halv time som jeg nødig ville undvære.

Æbletoddyen er smagt til med citrus og lidt varme krydderier, uden at det bliver for meget. Romflasken (som skal være mørk rom) stiller jeg ved siden af – så kan man selv bestemme hvor glad i låget man skal være.

 

1½ liter / 6-8 personer

 

Du skal bruge
1 citron, ikke overfladebehandlet
Ca 15 g frisk ingefær
1½ l god filtreret æblemost, fx fra Fejø
2 kanelstænger, 5-8 cm lange
1 stor eller 2 mindre stjerneanis
10-15 hele kardemommekapsler
3 spsk lys muscovadosukker (eller alm. rørsukker)

DESUDEN
Mørk rom af anstændig kvalitet

Sådan gør du
Skræl citronen med en tyndskræller så du ikke får den hvide, bitre hinde med, og skær skrællerne i 5 mm brede strimler. Skræl også ingefær og skær ingefærstykket i 1 mm tynde skiver.

Kom alle ingredienser bortset fra rom i en gryde og bring det langsomt i kog. Lad toddyen simre 10-15 minutter, smag til med evt. mere sukker og sluk derefter for varmen. Lad blot toddyen stå på komfuret hvis den skal bruges indenfor nogle timer, og ellers på køl (eller udenfor ved vintertide) hvis den skal stå længere. Den kan sagtens laves dagen før evt. gæstebesøg.

Lige før servering varmer du blot toddyen op og serverer den i glas så man kan se de smukke krydderier – husk at gør plads til et skvæt rom i hvert glas.

Tips & Tricks
Skulle der blive en sjat til overs, så si toddyen fri for krydderier og kog den ind med lige dele væske og sukker, til en tyk, aromatisk sirup. Den kan du komme i te, på pandekager, is eller blot fortynde med vand og isterninger til en dejlig iskold saft.

 

Skriv en kommentar!

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *