En lækker kold anretning med and, der smager mere af asiatisk mad, end af traditionel julemad. Anden er glaseret med en spizy sirup der giver varme, sødme og smag. Den er go’ på julefrokostbordet som et 1001-nats indslag – men smager også dejligt til en let aftensmad

8-10 personer som forret eller til buffet

 

Du skal bruge
4 andebryster
Salt, peber
4 hele stjerneanis
12 kardemommekapsler
6 hele nelliker
1 dl sukker
2 dl friskpressest appelsinsaft (fra 2-3 appelsiner)
3 spsk sherryeddike
Friske salatblade, fx fra ½ friséesalat
½ granatæble

Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.

Rids andebrysterne på skindsiden i et ternet mønster. Rids igennem fedtet men ikke ind i kødet. Varm en pande godt op og steg andebrysterne ved god varme i 4 minutter på skindsiden, vend dem og steg dem yderligere 1-2 minutter på kødsiden. Tag dem af varmen og læg dem i et fad, dæk med folie og sæt andebrysterne i ovnen med skindsiden opad i 10-12 minutter, alt efter hvor store de er.

Mens andebrysterne er i ovnen laves glaseringen:
Stød stjerneanis, kardemomme og nelliker i en morter, eller kværn dem i en krydderikværn til krydderierne er så findelte som de kan blive. Sigt krydderierne, så de grove skaller sorteres fra og smid de grove dele ud.

Hæld andefedtet fra panden og hæld sukkeret på. Sæt panden over ved god varme og smelt sukkeret til karamel. Hæld de stødte krydderier i karamellen og rør det godt sammen. Skru lidt ned for varmen og flyt panden fra det varme blus. Hæld den pressede appelsinsaft og eddiken på karamellen – pas på: Det bruser godt op . Sæt panden tilbage på kogepladen og lad karamel/saft koge ind til en krydret sirup – det tager 5-6 minutter. Husk at siruppen bliver tykkere når den køler ned – den skal kun tykne let.

Når andebrysterne har været 10-12 minutter i ovnen, tages de ud og køler lidt af. Den saft brysterne har smidt hældes fra, og siruppen hældes over brysterne. Dæk fadet og sæt dem på køl i nogle timer eller gerne til dagen efter.

ANRETNING
Nogle timer før servering ordnes salaten og anrettes på et fad. Kernerne i granatæblet tages ud og kommes i en skål – fjern evt. hvide hinder – de er bitre. De kolde andebryster skæres i 2 mm tynde skiver og arrangeres på salaten. Den overskydende sirup hældes over og salaten drysses rundhåndet med granatæblekerner. Filmes og stilles køligt til den skal serveres.

Tips & Tricks
Hvis siruppen er blevet for tyk, så fortynd den med lidt kogende vand: Siruppen skal kunne hældes over andebrysterne, men stadig være så tyk at den glaserer brysterne. Hvis den derimod er blevet for tynd, så hæld den tilbage i en lille kasserolle og kog den yderligere ind.