Det er interessant at udvikle opskrifter med kål, der VIRKELIG smager godt. Altså hvor man ikke skal sidde og spise noget, der mest af alt smager sundt. Kål er det nye sort, og med god grund, for det er super sundt; for fordøjelsen, for blodsukkeret, for mætheden og for pengepungen. Meeen – det skal altså også smage dejligt – ellers duer det ikke.

Her får du en salat der er frisk, aromatisk og som mætter på den dér ja-tak-sagde-kroppen-måde. Dressingen er uden fiskesovs, for det er ikke for alle.

 

2 sultne personer samt en frokost dagen efter

 

Du skal bruge
SALAT
100 g cashewnødder, rå eller ristede
2 hele kyllingelår
Salt, peber og lidt olivenolie
200 g spidskål
150 g gulerod
1 lille mango, gerne lidt umoden
1 lille bundt koriander (20 g)
1 rød supermarkeds-chili
1 lille rødløg eller 2-3 forårsløg – eller ingen køg hvis du foretrækker det

DRESSING
½ dl limesaft, gerne frisk (1-2 lime)
½ dl risvinseddike
1½ spsk agavesirup (eller akaciehonning eller anden sødning hvis du ikke tænker i blodsukker)
1 lille nip salt

Sådan gør du
Rist de rå cashewnødder i ovnen ved ca. 150 grader, til de er gyldne og dufter dejligt af nødder. Køl af og hak dem groft.

Krydr kyllingelårene med salt og peber og gnid dem med lidt olivenolie, og steg dem i ovnen på 200 grader til de er netop gennemstegte – det tager ofte ikke mere end en god halv time. Lad dem køle lidt af, pil kødet af benene og riv det i mundrette stykker. Køl af.

Snit spidskålen så fint du kan – jeg bruger en ultraskarp kniv eller et mandolinjern. Den meget fintsnittede kål giver en helt anden følelse i munden, og man oplever ikke at sidde og tygge “drøv”. Skræl gulerødderne og skær dem julienne – dvs. som tændstikker, ca. 1×1 mm lange strimler. Du kan bruge et julienne-jern, en skarp kniv, et mandolinjern – eller du kan købe dem fix og færdige i en pose!

Skær “kinderne” af mangoen og skræl disse + stykket med stenen i. Skær i tynde skiver – jo mere umoden jo tyndere skiver. Skær chilien i tynde skiver – fjern evt. frøene først for en mildere smag. Hak de friske koriander groft. Skær rødløg i ultratynde skiver, evt. forårsløg i 2 mm skiver – eller udelad løg hvis du ikke er til den ferske skarpe løgsmag. Du kan evt. komme løg ovenpå en del af salaten – så er der til alles smag.

DRESSING
Bland ingredienserne godt og smag til; måske lidt mere lime, måske lidt mere sukker, måske lidt mere salt.

SAMLING
Vend alle dele til salaten sammen – læg evt. løg ovenpå eller servér ved siden af. Hvis al salaten skal bruges med det samme, så vend også dressingen i – og ellers kan du servere den ved siden af.

Servér med det samme, uden nogen form for tilbehør.