Den dejligste vintersalat; nem, sund og billig. Du kan preppe grønkål til flere dage – opbevar det blot på køl i en pose. Den færdighakkede grønkål som man kan købe, indeholder for meget af den grove stok til min smag, men har du det godt med den, så brug den endelig; Kom den blot i en skål og “kram” den med hænderne og en smule fint salt, til den bliver blank af væde og mørkere i farven.
3-4 personer
Du skal bruge
200 g hel grønkål
1/4 tsk fint salt
1 stort eller 2 mindre, røde æbler
1 håndfuld mandler – gerne langtidsristede
1 håndfuld granatæblekerner
DRESSING:
1 spsk honning
2 spsk dijonsennep
2 spsk æblecidereddike
½ tsk salt
1 dl koldpresset rapsolie
Sådan gør du
Riv grønkålen af midterstokken og riv bladene i mindre stykker. Kom dem i en minihakker eller en foodprocessor over et par omgange med i alt 1/4 tsk fint salt. Kør til bladene er hakket til mundrette bidder og saltet har trukket en smule væske ud af bladene. I min foodprocessor skal jeg stoppe ind imellem og vende lidt rundt i bladene for at få dem hakket nogenlunde ens. Kom den hakkede grønkål i en skål.
Skær æblerne i tynde både, 1-2 mm – ikke mere. Fordel dem på grønkålen. Rist mandlerne på en pande til de har taget lidt farve eller lav en større portion af disse og gem dem i fryseren (så de ikke harsker) til en anden gang, en anden salat eller blot til snacks. Skær granatæblet over på ‘maven’ og bank kernerne ud med en træske hen over en skål. Fjern evt. hvide hinder. Drys mandler og granatæblekerner over salaten. Servér med dressingen til.
DRESSING:
Pisk alle ingredienser bortset fra olie sammen i en mindre skål. Pisk olien i lidt efter lidt, så vinaigretten kan absorbere olien. Smag evt. til med yderligere lidt salt. Der er mere dressing end du skal bruge, emn gem resten – det kan holde sig på køl i minimum en uges tid.
Tips & Tricks
Hvis jeg er i dét humør, kommer jeg citrusfrugter i salaten også; både appelsiner og grape passer godt, og giver både smag og vitaminer i den mørke tid. Jeg kan også godt finde på at bruge mandelflager eller -splitter i stedet for hele mandler; riste dem i ovnen til de er gyldne, og drysse rundhåndet på salaten. Variationen gør at vi ikke bliver trætte af salaten, men spiser den jævnligt gennem hele vinteren.