Ikke noget fis – bare helt almindelige (men ualmindelig dejlige) fiskefrikadeller lavet på mørksej, der er billig og klart den bedste fisk til dét. Mørksej smager lidt kraftigere smag end andre torskefisk og hvis man blot steger mørksej på panden, kan det godt blive for meget for folk, der i forvejen har det lidt stramt med fisk. I fiskedellerne derimod forsvinder lidt af den kraftige smag – hjulpet godt på vej af en anseelig mængde piskefløde.

Fiskedellerne er uden mel og dermed glutenfri og de kan såmænd også laves uden æg hvis man vil. Så skal de have et skvæt piskefløde mere, og bliver lidt løsere uden at falde fra hinanden. Spis dem med remouladesovs, ovnstegte kartofler og en citronbåd – det er et trip lige hjem i mormors køkken.

4 personer / ca. 20 stk.

 

Du skal bruge
FISKEFRIKADELLER
1 mellemstort løg
600 g mørksej (andre torskefisk kan også bruges med mørksejen giver den bedste smag)
2 tsk salt
1 lille bundt dild
1 æg
½ tsk peber
1-2 dl piskefløde
DESUDEN
Smør og olie til stegning – ca. halvt af hver.

REMOULADESOVS
2 dl remoulade
1 dl creme fraiche
1-2 tsk citronsaft – smag dig frem
Evt. lidt salt

Sådan gør du
FISKEFRIKADELLER – FOODPROCESSOR
1/4 af fisken hakkes groft i hånden med en skarp kniv og sættes til side. Den grofthakkede fisk skal røres i farsen til sidst, hvilket giver lidt konsistens til fiskefrikadellerne.

Løget hakkes i foodprocessoren. Fisk og salt kommes i, og det køres til fiskefars, ca. 2 minutter. Saltet gør farsen lidt sej og holder på væsken, så fiskefrikadellerne bliver saftige. Grofthakket dild, æg og peber kommes i sammen med det meste af piskefløden og foodprocessoren køres kort igen. Hvis farsen er meget fast kan du komme yderligere piskefløde i. Rør til sidst den hakkede fisk i farsen (med en ske – ikke i maskinen).

FISKEFRIKADELLER – MANUELLA
1/4 af fisken hakkes groft i hånden med en skarp kniv og sættes til side. Løg og dild hakkes forholdsvis fint og alle ingredienser blandes i en skål. Hold lidt af piskefløden tilbage, så farsen ikke bliver for lind. Til sidst blandes den hakkede fisk og evt. lidt mere piskefløde i farsen. Farsen skal være lind men skal kunne formes til frikadeller.

STEGNING
Kom halvt smør og halvt olie på en pande. Smørret giver en god smag, mens olie hæver temperaturen så smørret ikke branker. Sæt frikadellerne med spiseske på panden og tryk dem let flade – dyp skeen i koldt vand mellem hver delle, så farsen ikke hænger fast. Steg fiskefrikadellerne ved medium varme og vend dem undervejs. De er gennemstegte når de føles en smule elastiske når man trykker på dem, men pas på at de ikke får for meget – så bliver de kedelige.

REMOULADESOVS
Mens friskefrikadellerne steger rør du remouladesovsen ved at røre remoulade og creme fraiche sammen, og smage til med citronsaft og evt. et nip salt.

Spis fiskedellerne varme med remouladesovsen og ovnstegte kartofler, eller kolde på en rugbrødsmad.