Krydrede, grillede kødboller på spyd – köfter, eller keftedes. De spises i langt de fleste lande omkring Middelavet, fra Grækenland til Tyrkiet, i Libanon og sikkert mange andre steder også. Opskriften her giver en solid portion, til sommerfesten eller bare en grillaften med vennerne.

 

10 personer / 20 stk

 

Du skal bruge
1 kg hakket lammekød
1 kg hakket kalvekød (okse kan bruges) – min. 15% fedt, gerne mere
2 mellemstore løg
6 fed hvidløg
100 g pinjekerner
1 håndfuld bredbladet persille
2 røde chili
4 spsk granatæblekernesirup
2 tsk allehånde
4 tsk spidskommen
4 tsk sød chili
4 tsk salt
1 tsk peber

Ca. 1 dl olivenolie.

Sådan gør du
Kødet kommes i en rummelig skål. Løgene hakkes fint og kommes i skålen, hvidløg rives, også ned i skålen. Chilier hakkes fint og persillen hakkes lidt grovere og begge dele kommes også i skålen. Resten af ingredienserne kommes i og det hele æltes godt sammen. Sørg for at alle krydderier er godt æltet ind i kødet.

En klump fars på størrelse med en lille tennisbold presses omkring et spyd til en aflang kødbolle på tykkelse med en medisterpølse. Man kan bruge træspyd som har ligget i vand, så de ikke brænder når man griller, eller man kan bruge stålspyd som fordeler varmen bedre og sikrer at köfterne også steges indefra.

Pensl köfterne med olie (det er faktisk nemmest at dyppe hånden i olie og gnide köfterne ind). Grill dem på havegrillen i 10-12 minutter til de er gennemstegte, vend dem et par gange undervejs.

Tips & Tricks
Köfterne kan formes aftenen før eller tidligere på dagen og sættes på køl. Giv dem olivenolien lige inden de grilles.