Jeg har lavet oceaner af hummus i mit liv og det er der en god grund til; det er sundt, billigt, velsmagende og alsidigt. Denne hummus er frisk af citronskal og går især godt på en buffet en varm sommeraften, til grillet kød og fisk eller blot til at dyppe sit brød i.

 

Nok til 8 personer

 

Du skal bruge
250 g tørrede kikærter
Revet skal af 1 citron
Saft af 1 citron – måske lidt mere
3/4 dl olivenolie
1/2 dl tahin
2 tsk spidskommen
1 stort fed hvidløg, revet
Salt, mere end man tror

Sådan gør du

DAGEN FØR
Kikærterne sættes i blød i et par liter vand minimum 8 timer før hummusen laves – eller gerne aftenen før.

PÅ DAGEN
Når kikærterne er udblødt, kasseres vandet de lå i og kikærterne koges møre i letsaltet vand – det tager en times tid. Hæld kogelagen fra (gem den) og tag lidt kikærter fra til at pynte med. Blend kikærterne med et par dl af kogelagen samt de øvrige ingredienser, til en cremet konsistens. Hummussen skal være ret lind, da den bliver fastere, når den bliver kold – måske som tyk vælling. Smag til med citron og salt – den skal være mild i smagen og med et tydeligt strejf af citron. Stilles til side.

Når hummussen er kold, smages den til igen. Kommes i en skål eller bredes ud på et fad, og pyntes med de hele kikærter og et drys sød chili. Den Kan holde sig 4-5 dage på køl i en bøtte med låg, og er eminent som spread i boller, dyp til grøntsager i madpakken eller bare lækkert tilbehør på en sommerbuffet.

Resten af kogelagen er god som basis for suppe eller sovs, så fryd det evt. ned.

Tips & Tricks
Tahin er en følsom sag, denne mellemøstlige pasta, der ret beset ikke består af andet, end sesamfrø der er malet til mos. Når pastaen produceres, trækker olien fra sesamfrøene ud, og gør massen flydende. Enkelt, men ikke altid godt. Jeg har i årevis lavet hummus uden tahin, fordi jeg simpelthen ikke kunne lide det – synes som regel at det smagte besk, fadt og med bitre overtoner. Så læste jeg at Yotam Ottolenghi anbefalede at bruge tynd tahin – jo tyndere jo bedre. Og den jeg fik fat i smagte dejlig rundt og mildt, så gå efter dem, som man let kan ryste i glasset.