Muffins er egentlig ikke min kop te. Jeg synes at konceptet er misforstået; en kedelig og ofte halvtør kage, som mere end noget andet skal pynte, frem for at smage. Ikke mindst til bryllupsreceptioner eller pigefødselsdage, hvor de knejser på podiet som kejserens nye klæder … Giv dog gæsterne en saftig drømmekage eller en rig, mørk chokoladekage i stedet.

Mad-muffins har jeg et lidt andet forhold til. De bor i det salte køkken hvor tingene ofte er mere praktiske end yndige, og her kan mad-muffins noget: En lille portionsbolle med fyld som man lyster, masser af skorpe (er skorpen på brød ikke bare det bedste?) og lige til at stikke i tasken. Perfekt til os der først spiser morgenmad op ad formiddagen eller til ungernes 10-frikvarter. Denne version er udviklet til Julius der er en sucker for både jalapeños og chorizo og minder lidt om det amerikanske ‘corn bread’ der også laves på majsmel og med bagepulver som hævemiddel.

 

8 store / 12 mindre muffins

 

Du skal bruge
3 dl hvedemel
1 dl majsmel
1 dl havregryn
2 tsk bagepulver
1 tsk groft salt
1 tsk sukker
½ tsk paprika
2 dl mælk – gerne kærnemælk
2 M æg
½ dl neutral olie (+ lidt til at pensle formene med)

FYLD
75 g ost (emmenthaler, cheddar eller anden ost), revet eller i små tern
75 g chorizo i små tern
1-2 spsk syltede jalapeños (måske 15-20 gram), finthakket

Sådan gør du
Tænd ovnen på 200 grader. Bland de tørre ingredienser i en skål. Kom de våde ingredienser i og rør dejen godt sammen. Vend til sidst fyldet i.

Smør formene godt med olie – især i bunden. Fordel dejen i formene – de skal kun være halvt fyldte. Bag muffinsene i 18-30 minutter, alt efter størrelse. De skal være lysebrune på toppen og lyde hult i bunden. Tag muffinsene ud af ovnen, skær langs kanten og lirk dem ud af formene. Lad dem køle af på en rist.

Skal de fryses så frys dem ned når de netop er afkølet og stadig er helt nybagte.

Tips & Tricks
Jeg er ikke fan af papirforme, fordi den færdige muffin ofte hænger fast i papiret, så man går glip af den sprøde skorpe. Bag direkte i metalforme for at undgå dette (eller brug porcelænsforme af passende størrelse).

Man kan også bage et corn bread i en 20×30 cm form, ca. 40 minutter, og spise brødet til fx suppe.