Min mad-øre-veninde Marianne har inspireret til denne ret: Jeg skulle have min salige moder til frokost og ville gerne servere noget lækker fisk, som kunne tilberedes helt i bund, inden hun kom. Det blev til denne meget lækre mousse af varmrøget laks – inspireret af Mariannes forret Sankt Hans aften tidligere på sommeren. På en måde er det en 90’er klassiker – men den smager fantastisk, så den er langt fra outdatet. Hvis det bliver lidt for fancy at forme moussen med ske, så servér den i en lille porcelænskål, evt. strøget jævn på toppen. Eller læg en tilfældig klat på hver tallerken …

 

3 til frokost eller 4-5 til forret

 

Du skal bruge
350 g varmrøget laks af god kvalitet, fx Fanølaks
4 spsk creme fraiche
2 tsk citronsaft
3 spsk finthakket rødløg (ca. ½ mindre løg)
1 nip røget paprika (hvad du kan have mellem 2 fingre)
Peber, mere end man tror

DESUDEN
2 håndfulde sprød salat, fx blandet salat fra pose
1 håndfuld friske nybælgede ærter
2 avokado
½-1 spsk god jomfru olivenolie til salat
En smule salt

TILBEHØR
Flutes

Sådan gør du
MOUSSE
Fjern skindet fra laksen, det kan trækkes af. Jeg skraber også det brune kød af, ligesom jeg fjerner evt. fedt. Riv laksen fra hinanden med to gafler – det gøres nemmest på en flad tallerken eller et spækbræt. Kom det findelte laks i en skål og og rør det med creme fraiche og det meste af citronsaften. Mos det evt. let og rør godt til – laksen skal være helt findelt.

Hak rødløget ret fint og kom det i sammen med den røgede paprika – paprika’en skal blot kunne anes i smagen. Krydr med friskkværnet peber og rør det hele godt sammen – moussen skal være homogen i konsistensen og være næsten luftig. Smag til med peber, citronsaft og måske en smule salt (det plejer ikke at være nødvendigt). Sæt på køl.

ANRETNING
Skyl salaten og anret den på tallerkener. Bælg ærterne og fordel dem på salaten. Skær avokadoerne midt over, fjern stenen og scoop forsigtigt avokadokødet ud med en stor spiseske. Skær hver halvdel i tynde skiver, evt. som en vifte hvor stykkerne hænger sammen i den tynde ende og læg dem dekorativt på tallerkenerne. Del evt. ‘vifterne’ så de passer til antal tallerkener. Dryp en smule olivenolie (nogle få dråber) over salaten og drys med en smule salt.

Tag moussen frem og fordel den på tallerkenerne. Hvis du laver små ‘æg’ af moussen, så gøres det nemmest ved at dyppe en spiseske i koldt vand, tage en skefuld mousse og så stille og roligt forme moussen med skeen (i den ene hånd) mod håndfladen på den anden hånd. Læg æggene ved siden af salaten og servér med et godt flutes. Smør behøves ikke – de fleste smører moussen på brødet.

Tips & Tricks
Du kan lave moussen nogle timer eller dagen før. Hvis du også bælger ærterne så tager det under 5 minutter at servere.