Bliver det mere dansk – altså i allerbedste mening? Søde, sommermodne bær af alskens slags, fed fløde på toppen og et drys sukker som knaser når du spiser. Hos os spiser vi ofte rødgrød tidligt på foråret, når fryseren skal tømmes for de sidste bær, og de første rabarber er kommet op af jorden. Det er dejligt med rabarber i sin rødgrød – de tilfører noget ekstra som ikke er bær, men som klæder herligheden ganske godt. Her er en god portion – så kan man gå i køleskabet adskillige gange hen over en weekend…
Mængden af både vand og sukker afhænger selvfølgelig en del af, hvilke bær du bruger: Har du mange jordbær i grøden, tilsætter du mindre vand, da de i forvejen er ret vandholdige. Laver du til gengæld grød af mange sol-, blå- eller brombær skal der lidt mere vand til, da de er ret intense i smagen. Sukkermængden smager du dig frem til – start med at komme en enkelt dl i – så kan du altid skue op.
8-10 personer
Du skal bruge
1 kg blandede sommerbær, fx jordbær, hindbær, ribs, solbær – og gerne også rabarber. Evt. frosne bær
2 dl vand – måske lidt mere, hvis du bruger mange små, tætte mørke bær
1½ – 3 dl sukker – her må du smage dig frem
JÆVNING
½ dl maizena
½ dl vand
TILBEHØR
Iskold piskefløde af god kvalitet, fxThise eller Gram
Sukker
Sådan gør du
Bær, vand og ca halvdelen af sukkeret bringes i kog. Evt. rabarber skæres i 1 cm tynde skiver. Koges 10-15 minutter til bærrene er kogt ud og rabarberstykkerne er møre. Mos gerne frugten lidt op ad grydens kant eller brug en kartoffelmoser nede i gryden, så der ikke er for store frugtstykker i den færdige grød. Skum gerne grøden under kogning – den er umulig at skumme helt ren, men hvis du får skummet nogle af affaldsstofferne af, bliver grøden klarere og mere ren i smagen.
Rør maizena og vand sammen til en jævning og kom den i grøden lidt af gangen under omrøring – det er ikke sikkert at du skal bruge det hele, så lad grøden koge op inden du hælder mere i, så du kan se hvor tyk den er blevet. Kog grøden igennem et par minutter og smag derefter grøden til med resten af sukkeret: Den skal være sød men de syrlige bær skal skinne tydeligt igennem. Du kan smage at den rette sødme er der, når du fornemmer at sukkeret tilfører grøden fylde og lidt dybde i smagen, uden at overdøve bærrenes naturlige syre. Gør hellere grøden en anelse for syrlig end det modsatte – der skal også sukker på toppen.
Hæld grøden i en skål og drys et tyndt lag sukker over, så den ikke trækker skind. Film den og sæt den til afkøling.
Serveres med iskold piskefløde og ekstra sukker til at drysse på. Nogle foretrækker at blande mælk i piskefløden, men det synes jeg er noget pjat…
Tips & Tricks
Du kan også jævne grøden med kartoffelmel i stedet for maizena: Det giver en lidt finere smag, da maizenaen tager en smule af toppen på smagen. Til gengæld må grøden ikke koge når først du har har rørt kartoffelmel i – så bliver den lang og klistret som tapetklister.