Denne tomatsovs er udgangspunkt for rigtig mange italienske retter: Lasagne, pastaretter med tomatsovs, pizza, melanzane, … Portionen giver også lidt til fryseren; fordel den let afkølede sovs i fryseposer, slå knude på posen og læg poserne flat i fryseren – så fylder de ikke ret meget og tør hurtigt op.

 

Ca 1 liter

 

Du skal bruge
2 mellemstore løg
6-8 fed hvidløg
½ dl olivenolie, måske lidt mere
4 ds flående tomater af god kvalitet, fx Mutti eller øko fra Rema* (1,6 kg)
Lidt friske eller tørrede krydderurter, fx basilikum, timian, oregano
1 spsk tørret oregano
Grøntsagsbouillon (terning, pasta eller gele) svarende til ½ liter væske
1 tsk sød chilipulver
Salt, peber
Måske en smule sukker

Sådan gør du
Hak løg og hvidløg fint og steg det i olivenolien ved medium varme, til løgene er klare og søde – ca 10 minutter. Mos tomaterne i hånden over gryden eller i en skål ved siden af, og hældes derefter i gryden. Kom resten af ingredienserne ved og lad sovsen simre en god halv time uden låg, til den er tyknet let.

Blend evt. sovsen hvis du vil have den glattere. Smag til.

Tips & Tricks
Køb kun hele tomater på dåse – de hakkede tomater er nogen gange “rester” fra maskineriet som er røget ved siden af eller som i forvejen var i stykker. Desuden kan maskinen der hakker tomaterne komme til at knuse tomatfrøene, som derved kan udskille en bitter smag.