Nettet svømmer over med opskrifter på lækker is, som kan laves uden ismaskine. Og det er faktisk en mindre revolution, at kunne frembringe en blød og cremet is, uden at behøve at eje et monstrum, som fylder det meste af et køkkenskab og som kun dukker frem af hulen, når Danmark faktisk byder på sommervejr. Vaniljeisen er i sig selv dejlig til frugt, med lakridsirup eller som tilbehør til en svuppet kage. Chokoladeis lavet på denne opskrift, bliver til noget af den bedste chokoladeis jeg har smagt.

 

6-8 personer

 

Du skal bruge

GRUNDOPSKRIFT
½ l piskefløde
1 ds sødet kondenseret mælk (400 g – den fra Tørsleffs er fin)

VANLIJEIS
1 portion grundopskrift
2 spsk vanilje ekstrakt eller 1 stang vanilje + 2 tsk sukker

CHOKOLADEIS ELLER STRACCIATELLA (MED HAKKET CHOKOLADE)
1 portion grundopskrift
100 g mørk chokolade, ca 70%

HINDBÆRSWIRL
1 portion grundopskrift
2 spsk vanilje ekstrakt eller 1 stand vanilje + 2 tsk sukker
200 g frosne hindbær
3-4 spsk sukker
1 tsk citronsaft

Sådan gør du

GRUNDOPSKRIFT
Fløde og kondenseret mælk kommes i skål og piskes til det danner bløde toppe – ikke mere. Dette er grundcremen, som kan fryses som den er, eller den danner udgangspunkt for en af nedenstående opskrifter:

VANILJEIS
Kom vanilje i fløde og kondenseret mælk inden du begynder at piske.

CHOKOLADEIS
Pisk fløde og kondenseret mælk som beskrevet ovenfor.

Smelt chokoladen over vandbad eller i mikroovn (10 sekunder af gangen mens du rører mellem hver gang). Bland 1/3 af iscremen i den smeltede, let afkølede chokolade. Chokoladen skal være håndvarm, ellers smelter iscremen når det blandes. Bland med en dejskraber og giv den lidt gas, så chokolade og creme blandes rundigt. Vend denne blanding i resten af iscremen, til massen er netop blandet.

STRACCIATELLA
Hak den mørke chokolade og vend den i den piskede grundcreme.

HINDBÆRSWIRL
Lav grundcremen som beskrevet ovenfor. Kom cremen i en beholder med låg og sæt den i fryseren. Mens isen fryser lidt, laves en hindbærsylt:

De frosne hindbær, sukker og citronsaft kommes i en lille gryde, koges op og simrer 4-5 minutter, til hindbærrene er bløde. Køles lidt ned og smages til: Hindbærsylten skal være lidt for sød, da den er mindre sød, når den er frossen. Hindbærsylten skal være helt kold, inden den tilsættes isen – du kan evt. give den en kort tur i fryseren.

Når isen er let frossen men stadig til at røre i (den har måske fået en time i fryseren) kommes hindbærsylten i: Læg hindbær som klatter ovenpå isen og drej hindbærsylten ned i isen i små hvirvler med en dejskraber eller en ske. Isen skal stadig være hvid nogle steder, men med små, intense hindbærhvirvler i.

Alle istyper fryses i beholder med låg i min. 6-8 timer eller til dagen efter.

Tips & Tricks
Cremen til denne is er også ret anvendelig når den ikke er frosset:

Vaniljecreme: Cremen til vaniljeis giver en guddommelig råcreme til frugt og bær.

Chokolademousse: Hvis du i stedet for at sætte chokoladeisen i fryseren, fordeler den i små glas og kommer den i køleskabet, så har du en blød og cremet chokolademousse.