Nogle gange skal man bare have dumplings: Små tynde pandekager af hvede- eller rismel, pakket omkring lidt krydret fyld. Disse dumplings er lavet på japansk manér, hvor de både dampes og steges så en del af dumplingen er blød og føjelig, mens bunden af dumplingen er sprødstegt. Dyp dumplings – gyoza – i en spizy dressing og spis en enkel salat til. Opskriften her er til en mindre hær og det er en god ting, for så kan du fryse halvdelen ned til til en anden god gang.

 

6-8 personer / 50-60 stk

 

Du skal bruge
1½ – 2 birdseye chili (eller et par andre semi-stærke chilier – eller 3-4 almindelige supermarked-chili for en lidt mildere smag)
3 fed hvidløg
1 lille tsk salt
200 g store, rå rejer
2-3 forårsløg
800 g hakket svinekød
2 spsk soya
1 tsk sukker
1 tsk fiskesovs
1-2 dl gød bouillon eller hønsefond

DESUDEN
50 – 60 gyozaplader, runde og ca 10 cm i diameter (fås frosne i asiatiske supermarkeder)
½-1 dl olie til stegning

SALAT
½ mindre spidskål
4 gulerødder
1 bundt radiser
Dressing: En portion vietnamesisk dipsovs.

Sådan gør du
GYOZA
Skær chili og hvidløg i mindre stykker og mos det sammen med salt i en morter. Alternativt kan du hakke dem fint og mose dem på et spækbræt med siden af en kokkekniv eller give det en tur i minihakkeren. Skær rejerne i grove tern og hak forårsløg fint. Bland chili-mos, rejer og forårsløg med svinekød, soya, sukker og fiskesovs til en sej fars – rør godt til, så proteinet i kødet udvikler sig og gør farsen klistret og sammenhængende. Rør nu bouillon i, til farsen er lind men stadig hænger sammen. Det er meget forskelligt, hvor meget væske farsen har brug for – den skal være blød at røre i men stadig ikke være ‘vandet’ og skal kunne formes til en lille klump.

Læg en gyoza dejplade i din ene håndflade og gør kanten af dejen våd. Det nemmeste er at dyppe fingeren i en lille skål med vand og køre den rundt på hele kanten. Læg en skefuld fars (måske på størrelse med en valnød) midt på dejen og fold dejen sammen på midten om farsen. Klem kanten sammen foroven men lad resten af kanterne være åbne.

Lav nu folder på højre side af gyoza’en ved at folde lidt dej ind mod midten og tryk folden godt fast. Lav ialt tre folder på hhøjre side, og lav derefter tre folder på venstre side. Tryk kanten godt sammen så gyoza’en ikke åbner sig når den dampes.

[table id=9 /]

Sæt gyoza’erne på film eller bagepapir efterhånden som de bliver færdige. Skal du fryse halvdelen ned så sæt den første halvdel af de foldede gyoza’er på et spækbræt der kan komme i fryseren (se tips & tricks nedenfor).

SALAT
Skær spidskål i tynde strimler. Skræl gulerødder, skær dem i tynde skiver og dernæst i tynde strimler – jo tyndere jo bedre. Du kan også bruge et mandolinjern eller et juliennejern til dette. Skær radiser i tynde skiver. Vend det hele godt sammen. Rør dipsovsen og stil den til side.

TILBEREDNING AF GYOZA
Stil de færdige gyoza’er tæt sammen på panden (med hanekammen opad). Kom ½ cm vand i bunden af panden og læg låg på. Damp gyoza’erne ved god varme i 5-6 minutter, til de er bløde (dejen minder om kogt pasta) og du kan mærke at fyldet i gyoza’erne er tilberedt. På det tidspunkt skulle al vandet i panden gerne være forsvundet – og ellers vipper du panden lidt og skovler restvandet op med en spiseske. Det kan også ske at du løber tør for vand i panden, inden der er gået 6 minutter – så pøser du blot et par spsk mere på.

Kom dernæst 2 spsk olie i panden. Vend panden rundt, så olien fordeler sig. Steg nu gyoza’erne ved god varme, til bunden er brun og sprød. Vend herligheden over på en tallerken – eller tag blot gyoza’erne af én for én og læg dem på et fad med bunden opad.

SERVERING
Servér gyoza’erne mens de stadig er varme og sprøde med lidt sød chilisovs (den på flaske fra supermarkedet) eller blot med lidt soya. Salaten med den vietnamesiske dipsovs serveres til.

Tips & Tricks
Denne portion er til 6 store mandfolk – eller dobbelt portion til 4 personer. Frys derfor gerne halvdelen af gyoza’erne ned. Det gør du nemmest ved at sætte dem på et spækbræt med husholdningsfilm eller bagepapir på, sætte spækbrættet i fryseren og lad gyoza’erne blive gennemfrosne. Derefter kan du komme dem i en frysepose – så er de lige til at tage op når du skal bruge dem. Gyoza’erne kan dampes direkte fra frost – de skal blot have et par minutter mere på panden.

De store rejer kommer oftest fra frys og burde ikke komme i fryseren igen i rå tilstand (som fyld i gyoza’erne). Hvis du tør rejerne halvt op (så du kan pille dem) og dernæst hakker dem groft mens de stadig er lidt frosne, kan du sagtens røre dem i farsen og fylde den første halvdel af gyoza’erne, for dernæst blot at fryse dem igen. De har været ude af fryseren så kort tid, at det ikke er et problem. Det samme gælder de frosne dejplader, som sagtens kan genindfryses en enkelt gang, uden at de tager skade.