Dette er måske nok desserten over alle! Nem at lave – og nem at spise :). Tiramisu betyder “træk mig op” – måske fordi desserten er en lille opkvikker? Tiramisu skal laves dagen før den skal spises, hvilket gør den til en brilliant gæstedessert – så behøver man ikke at tænke på dét…

 

10-12 personer

 

Du skal bruge
4 æggeblommer
100 g lys rørsukker
400 g mascarpone
4½ æggehvider
24-28 savoiardi (sprøde kagekiks – også kaldet ladyfingers)
1½-1 3/4 dl kaffelikør
100 g mørk chokolade – min. 70%

Sådan gør du
Æggeblommer og sukker kommes i en rummelig skål og røres hurtigt sammen med en ske, så sukkeret kan smelte lidt. Æggehviderne kommes i en anden – helt ren – skål, piskes  til bløde toppe hvor skålen akkurat kan vendes på hovedet uden at æggehviderne løber ud og sættes til side. Æggeblommerne piskes lyse og luftige med sukkeret. Mascarponen kommes ved og det hele røres grundigt sammen med en ske eller et piskeris. Mascarponen skal ikke piskes til døde – så risikerer du at den bliver tynd. De stive æggehvider foldes forsigtigt i cremen.

Kaffelikøren hældes i et lille fad eller en dyb tallerken med flad bund, og halvdelen af savoiardi vendes én efter én hurtigt i likøren. De lægges ved siden af hinanden i et fad med høj kant, ca. 20×40 cm. Halvdelen af cremen fordeles hen over. De resterende savoiardi vendes ligeledes i likøren og lægges ovenpå cremen. Hvis der er lidt kaffelikør til over, dryppes den hen over. Resten af cremen fordeles ovenpå – sørg for at alle savoiadi er helt dækket af creme.

Den mørke chokolade hakkes groft og drysses på tiramisu’en, som – helst – står til dagen efter.

Tips & Tricks
Original tiramisu er lavet med kold stærk kaffe og marsala – en dessertvin som jeg ikke bryder mig særligt om. Kaffelikør giver en helt anden oplevelse; intens og smooth kaffesmag med en kant fra alkoholen. Jeg bruger en likør som jeg køber med hjem  fra Rom – men en hvilken som helst kaffelikør vil kunne slå marsala af banen, fx kahlua. Blot den ikke er baseret på fløde (som fx baileys) der ikke har kant nok til at hamle op med den fede creme.

VARIANT MED COGNAC
En variant der smager aldeles pragtfuldt: 1½ dl stærk kaffe (fx stærk kaffe med yderligere 1spsk frysetørret kaffe rørt i) blandes med 4-5 spsk cognac og 2 spsk sukker. Anvendes i stedet for kaffelikør.